Astrofotografie,  Astronomie

Eerste Jupiter en Saturnus van het seizoen!

Jaaaa! Ik heb vakantie en het zou afgelopen nacht eindelijk eens helder worden dus ik heb gisteravond de telescoop alvast klaargezet in de tuin, ben vroeg gaan slapen en heb de wekker om 3:45 gezet om Jupiter en Saturnus te fotograferen in de achtertuin.

Om 4:43 stond één van onze katten op mijn hoofd te dansen: prachtige timing! Zo hoefde de wekker mijn wederhelft niet wakker te maken. Snel kleren aangeschoten en de tuin in. Even oriënteren, het was maanden geleden dat ik heb waargenomen en nog veel langer geleden dat ik aan planeetfotografie had gedaan dus het was allemaal weer een beetje wennen. Maar goed, na een tijdje stond Saturnus dan in beeld. Ik vond de seeing niet geweldig en het verbaasde me hoeveel auto’s er eigenlijk al op weg waren om 4:00! Er schoot nog een meteoor door Lier, ik denk dat het een Perseïde was.

Saturnus

Ik heb een paar filmpjes gemaakt maar ben niet super tevreden. Dit is het scherpste dat ik eruit heb weten te persen voor Saturnus:

Saturnus, de geringde planeet, is een geelbruin bolletje met ringen er omheen. Hij staat een beetje scheef.
Saturnus op 11 augustus rond 5:30

Dat moet echt beter kunnen (zie bijvoorbeeld mijn eerste Saturnus van vorig jaar). Wellicht helpt het als ik niet pas op het moment dat ik ga beginnen de dauwkap erop zet. Na het verwijderen van de dauwkap later op de ochtend werd het wel beter.

Jupiter

Voor Jupiter moest ik in eerste instantie nog even wachten want één of andere onverlaat (ik) heeft de tuin volgezet met planten en Jupiter stond achter de sperziebonen. Maar toch een paar filmpjes weten te maken en deze (de laatste :S) was het beste:

Jupiter vanuit Purmerend op 11 augustus rond 6:00

Volgende keer

Het goede nieuws: Blijkbaar moet ik NOG vroeger beginnen voor Saturnus en dat betekent dat ik dan net zo goed voor Saturnus juist laat kan opblijven. Voor Jupiter kan ik makkelijk om 5:30 beginnen. Dus zo bont als vandaag hoef ik het niet meer te maken. Niet dat ik het heel erg vind: Het ergste is om je wekker te zetten en naar bed te gaan terwijl je eigenlijk nog niet slaperig bent. Als de wekker eenmaal gaat ben ik in no-time aangekleed en buiten en je bent de hele dag wel gaar maar ook aan het nagenieten van de mooie ervaring.

Maar goed dat kan de volgende keer dus ook 1,5 uur later 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.