
Eerste pogingen planeetfotografie met Intes mak
Nieuw planetenseizoen, nieuwe kansen. En met nieuwe spullen ook nog. Dus dat was even wennen. Vorig jaar gebruikte ik de GSO 8″ dobson (zie bijvoorbeeld hier wat resulaten) maar intussen heb ik die van de hand gedaan en een serieuzere setup gekocht. De afgelopen week heb ik dan eindelijk voor het eerst weer Saturnus en Jupiter kunnen fotograferen.
In afwachting van de gunstige Mars-oppositie dit jaar had ik me ook niet kunnen bedwingen om een wat betere planeetcamera te kopen die ook infrarood kan opnemen, en zo stond ik vorige week vrijdag voor het eerst weer eens in de voortuin clandestien te wezen.
Vrijdag: Franse slag
Het ging allemaal uiteraard niet zonder slag of stoot, je moet mij altijd eerst even laten proberen iets met de Franse slag te doen (vandaar dat een dobson ook ideaal is) maar uiteindelijk besef ik dan wel dat ik me even goed moet concentreren maar dan heb je ook wat.
Dus de telescoop was niet genoeg afgekoeld en het bleek dat ik het verkeerde infraroodfilter gekocht had en ik twijfelde ook nog aan mijn collimatie, oh en ergens verderop in de straat dachten een stel mensen dat het oudjaarsavond was dus die waren vuurpijlen aan het afsteken, maar goed, ik had het weer eens even gedaan en dat is ook wat waard. Dit was het “beste” resultaat van vrijdagavond:

Natuurlijk leuk dat je herkent dat het Saturnus is maar wel een stuk minder mooi resultaat dan wat ik vorig jaar er af en toe van bakte en ik zou ik niet zijn als ik vervolgens aan alles ging twijfelen. Gelukkig volgde een zeer leerzame en gezellige middag op Whatsapp met een stel andere planeetfotografen en vol goede moed ging ik op maandagavond opnieuw aan de slag.
Jupiter op maandag
Telescoop eerder naar buiten, nogmaals collimatie checken (zag er OK uit), en Jupiter in beeld. Er was een schaduwovergang van Europa aan de gang en het beeld was al een stuk rustiger. (De Jupiter-foto van vrijdag durf ik niet eens te plaatsen)

Gemaakt met 15cm F/12 mak en ZWO ASI 224MC
Ik had Jupiter ook nog even geprobeerd met barlow maar deze versie zonder barlow maar met 1,5x drizzle is toch het scherpst.
Saturnus 5 2
Daarna heb ik ruim een uur zitten te prutsen om toch “even” de collimatie na te kijken. Zucht. Enfin, in de tussentijd was Jupiter al te laag gaan staan dus was het tijd voor Saturnus!

Nou, daar kan ik toch wel weer enthousiast over worden 🙂 Dat wordt leuk als hij vanaf volgend jaar weer hoger komt te staan. In ieder geval eerst nog Mars later dit jaar.

