Astronomie

Planetenwerk 13 augustus

Vannacht weer een paar uurtjes bezig geweest met het imagen van planeten vanuit de voortuin. Die beginnersfoutjes van dinsdagochtend moesten natuurlijk wel even gecorrigeerd worden. Vanmiddag zag ik zelfs ook nog dat er een vlekje op mijn IR-cut filter zat, precies op het midden. Ja dan is het niet gek om 30ms te moeten gebruiken. Ik heb ook de isolatie nog een beetje strakker en sluitender om de buis gedaan. Daarna de telescoop na zonsondergang in de achtertuin te koelen gelegd en om 22:30 ging ik opstellen in de voortuin.

Saturnus

Om middernacht kwam Saturnus achter het huis van de overburen vandaan en kon ik los. Ditmaal heb ik de ADC wel gebruikt, dat is toch makkelijker op een EQ montering dan op een dobson, kan ik wel zeggen. Dit is het resultaat van 8 filmpjes van een minuut, gestackt in AutoStakkert! en daarna verscherpt met Registax. Ik heb hem ook 2x opgeblazen want dat kon hij wel hebben.

Saturnus in de nacht van 12 op 13 augustus 2022 door de Skywatcher 18cm maksutov met ZWO ASI 224mc, baader ir-cut filter en ZWO ADC II

Jupiter

Rond 1:00 begon ik met Jupiter. Volgens Stellarium zou rond 2:00 de GRS voorop de planeetschijf staan en ik was er helemaal klaar voor… Tot ik zag dat hij juist van de rand af aan het draaien was. Argh! Stellarium is NIET geschikt om de positie van de GRS op te zoeken. !&#$)(@#*&!%@ ik wist dit maar ik was het vergeten… Enfin, toch nog een klein staartje GRS mee kunnen pikken:

Jupiter op 13 augustus 2022 rond 1:40 met Skywatcher 18cm mak, ZWO ASI 224mc, baader ir-cut filter en ZWO ADC

De eerste twee Jupiter-filmpjes waren meteen de scherpste, ik denk dat deze het mooist is. Ik ben erg blij met dit resultaat, het begint erop te lijken! Ik was gisteren mijn harde schijf met planetenwerk aan het opruimen en de foto’s die ik in 2019 maakte met mijn dobson waren stukken beter dan wat ik daarna deed met de Intes. Maar dit gaat echt wel weer een stukje beter dan dat! Niet dat er geen verbetering mogelijk is en alle tips en tricks zijn meer dan welkom, maar voor nu ben ik een blij ei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.