Astrofotografie,  Astronomie,  Waarneemverslagen

Lichtgewicht

Op 14 juli was er weer een starparty op de Afsluitdijk! Woepwoep! De transparantie was overdag heel goed waardoor het plan ontstond om vroeg die kant op te gaan voor nog een poging groene flits. Overdag had ik vrienden helpen verhuizen en ik was een beetje gaar dus ik besloot om lichtgewicht te gaan: De refractor en de camera mee, en natuurlijk de nodige koffie en koeken.

Youri en ik kwamen als eerste aan rond half 10 en hadden zo dus alle tijd om rustig de boel klaar te zetten. Ik had de 80ED op een AZ3 klaargezet, want vorige keer was de 135mm toch niet voldoende. Al snel kwamen kjrozema met zijn zus er ook aanzetten, en zo waren we al met zijn vieren.

Click image for larger version

Name:	DiFyT2YWsAEvfyy.jpg large.jpg
Views:	1
Size:	387.0 KB
ID:	1386074

Snel een paar testshots gemaakt en nog even gewacht en daar begon een Epische Zonsondergang. Allereerst leek het wel alsof de zee zich naar de zon toe schurkte, om een zoen in ontvangst te nemen. Al snel was er contact en kreeg de zon aan de onderkant een soort van standaardje. Er komt nog een auto aangescheurd en Krelisz schiet de auto uit en spurt de dijk op. Net op tijd!

Click image for larger version

Name:	IMG_06252_1.jpg
Views:	1
Size:	1.72 MB
ID:	1386075

Click image for larger version

Name:	IMG_06302.jpg
Views:	1
Size:	1.17 MB
ID:	1386076

De zon zakt dieper en lager en op het allerallerlaatste moment besluit ik om de camera op snelle-opname-modus te zetten en mis daardoor visueel totaal wat er gebeurt Ik hoorde om me heen wel gejuich dus ik denk dat het wel goed zit? En inderdaad, op 1 van de foto’s is een flits te zien. Niet heel groen, wel heel flitsend:

Click image for larger version

Name:	IMG_06472.jpg
Views:	1
Size:	471.8 KB
ID:	1386077

Hierna volgt een zoektocht naar Mercurius bij de maan.

De jonge maan was snel gespot en met de verrekijker en de camera’s zochten we er op los. Op sommige foto’s dacht ik Mercurius te zien maar nu kan ik m nergens vinden. Toch is zo’n mooi laag maantje boven de zee wel een mooi gezicht.

Click image for larger version

Name:	IMG_06822_1.jpg
Views:	1
Size:	2.84 MB
ID:	1386088

Hierna was het tijd voor “crepuscular rays” (weet iemand daar een nederlands woord voor? ik krijg het niet recht mijn mond uit!)

Click image for larger version

Name:	IMG_06892_1.jpg
Views:	1
Size:	4.36 MB
ID:	1386089

In de tussentijd kwamen aan de andere kant van het water Jan en Martijn al aan, voor het betere deepskywerk. Na nog een korte poging om Mercurius te spotten gooiden we toch maar snel de spullen in de auto en voegden ons bij hen. Uiteindelijk waren we met een gezellig clubje: Jan, Martijn, Hans, Koen, Klaas-Jan en zijn zus (sorry naam vergeten), Youri en ik.

Er stonden ook aardig wat campertjes en andere logeerders, en er kwamen redelijk wat auto’s langs maar gelukkig hadden we op de plek waar we stonden niet zoveel last van die irritante lamp. Ik had af en toe een beetje ruzie met de 80ED dus heb niet heel veel gezien en al helemaal niets nieuws. Maar wel gewoon lekker onder de prachtige donkere Friese hemel zitten te genieten. Onder andere Jupiter, Saturnus, Mars, wat pluissies in Satittarius en met heel veel moeite een perifere M4. M31 ging er ook goed, maar als ik iets hoger dan 40 graden kwam, bleken de focuser en de montering beide door te zakken. Heel irritant.

De transparantie was erg goed en ik heb ook nog even gewoon lekker met de verrekijker op een kleedje gelegen om de melkweg in te drinken.

Nog een aantal pogingen gedaan om opnieuw zeevonk te spotten en heel af en toe flitste er wel iets in het water, maar het was niet helder genoeg voor op de foto (wat natuurlijk ook te denken geeft… Was het er dan niet?) Tijdens de laatste poging, waarbij Youri en ik naar de noordwestelijke kant van de Breezanddijk waren gelopen, viel ons op dat er NLC’s waren dus toen maar besloten om terug te lopen voor lenzen met hogere vergroting

Vanaf een afstand met 16mm

Click image for larger version

Name:	IMG_07052.jpg
Views:	1
Size:	3.88 MB
ID:	1386093

50mm

Click image for larger version

Name:	IMG_07182.jpg
Views:	1
Size:	2.53 MB
ID:	1386094

En 135mm

Click image for larger version

Name:	IMG_08392.jpg
Views:	1
Size:	3.03 MB
ID:	1386095

Ondanks dat ik niet echt lekker heb kunnen dieharden toch heel gelukkig na deze prachtige nacht!

Hier is trouwens nog een korte animatie met de 135mm lens:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.