Waarneemverslagen

Zomernacht in het bos 2017-05-26

Wat was ik daar weer aan toe, zeg! Nog een nachtje waarnemen deze maand, heerlijk! Vorige week op de Afsluitdijk mogen waarnemen en deze week nog een keer in het Dijkgatsbos. Cloudbuster maakte het helemaal bont, die heeft ook de 25e nog waargenomen op de Knardijk. Toen kon ik helaas niet (en dan had ik nu geen fut gehad).

Enfin, we hadden om 22:00 afgesproken in Dijkgatsbos, VEEEEEEEEEEEEEEEL te vroeg natuurlijk maar omdat ik de vorige keer wat technische probleempjes had vond ik het wel prettig om er op tijd te zijn. Rustig opgebouwd, geen jasje aan, beetje kletsen, beetje Jupiter bekijken met een slecht afgekoelde spiegel… We waren met een flinke troep, waaronder de papa van mijn Canopus die nog een vergeten onderdeel op het volgplatform kwam schroeven. Yay 😀

Ondertussen reed er af en toe een busje af en aan om kinderen te droppen voor een dropping. Aangezien het toch nog niet echt donker was maakte dat niet zoveel uit. Nadat ik van Cloudbuster een batterij aangeboden kreeg om de fans mee aan te sturen werd het beeld op Jupiter al snel beter, maar ik was nog steeds niet stuk van het beeld aan de rand van de planeet…

Met de paracorr van Cloudbuster was het een heel ander verhaal: WOW wat een strak beeld. En ik maar denken dat ik het verschil niet zag tussen wel en geen paracorr… Auw, dat wordt ruzie thuis…

Nog een beetje geëxperimenteerd met de paracorr op M3, pfoei wat een scherp beeld. Maar zonder was het toch ook niet verkeerd. Omdat het nog niet helemaal donker was imponeerde de bolhoop pas bij hoge vergrotingen. De Paracorr er weer uit en verder… In hetzelfde sterrenbeeld staat ook Johson. Gelukkig had ik een zoekkaartje geprint van het komeetje, en die staat dan ook snel in beeld. Ik beeld me in dat in de halo een puntje naar rechtsboven gaat maar dat is precies ook wat ik zie op de foto en dat kan dan niet.

Komeet C/2015 V2 Johnson met EOS 60D, 135mm F/2.0 Samyang lens, 3 seconden op ISO 6400.

Ik had van ArnoM een opstapje geleend, omdat ik nog niet het juiste opstapje had gevonden voor bij de Canopus. Eigenlijk was het geleende opstapje ook net te hoog maar beter dan niets. Voor de toekomst vrees ik toch echt dat het een step wordt…

M13 en M57 zijn zoals verwacht prachtig. Zoals ik al schreef in het verslag van 29 april: doorvergroten gaat automatisch. Mijn hoogste vergroting van 370x is prima te doen op dit soort objecten.

Het is nog niet echt goed donker en ik beraad me wat te doen… Zal ik eens NGC 5371 proberen? Dat zou een mooi spiraalstelsel zijn. Staat in een driehoek tussen canes venatici, ursa major en bootes in, vlakbij een relatief heldere ster waar ook Hickson 68 staat, maar die lijkt me te zwak voor deze omstandigheden. Maar dat valt mee 😀 Eerste blik door het oculair blijkt de Hickson in beeld te staan. Als eerst vallen NGC 5353 en NGC5354 meteen op, daarna 5350 en met perifeer kijken komen ook NGC5355 en 5358 naar voren. Wat cool 😀

Volgens mijn aantekeningen zijn vooral NGC 5353 en NGC 5354 erg dottig 😀

Nou, dan hierna NGC 5371. Perifeer zie ik zoveel spiraalarmen dat ik me afvraag of ik me vergis. Nog eens opnieuw proberen als het wel donker is, methinks. De Cocoon Galaxies staan er ook leuk bij maar stiekem vallen ze me een tikkie tegen. Ik had hier toch meer van verwacht, gezien de spektakels die ik eerder gezien heb met mijn nieuwe telescoop. Misschien ook het gebrek aan astrodonker?

We spreken 1:30 en het is wel ongeveer op zijn donkerst. Ik maak wat sfeerfoto’s, en besluit eens een stukje meer te ontdekken van de omgeving. Hoe laag zou je eigenlijk kunnen kijken vanaf de ingang van de parkeerplaats? Nou, behoorlijk laag!

Maar hier valt de lichtvervuiling dan ook wel flink op. Terwijl ik daar sta vertrekken er nog twee á drie auto’s bij de Snippenwei. Die zullen wel denken, denk ik nog… Wat doet dat rare mens daar…

En weldra komt de politie aanzetten om te kijken wat we daar aan het doen zijn. Maar ze stappen uit, zien de telescopen, zeggen weer gedag en vertrekken weer. Want ze willen ons nachtzicht niet verpesten <3

Een object dat ik van Skyhound had geplukt is NGC 7026. Ik had er nog nooit van gehoord maar volgens hem heet het de ‘hamburger planetary’ en ik vind hem superleuk! Bij lage vergroting zie je al dat het een wolliger sterretje is en bij mijn hoogste vergroting van 370x is het wel nog steeds klein maar een leuk apart vormpje met een donkere baan erin. Geweldig leuk, de vondst van de avond!

Een andere planetaire nevel die ik had opgeschreven is M2-9 maar die zit NET achter de bomen L

Terug naar Cygnus: NGC6888 is fabuleus! Bijna rond, met verschillende helderheden en aan de linkerkant lijkt hij wel ingekleurd te zijn. Echt een showpiece, met 17,3mm Delos en OIII! Ik heb hem nog nooit zo op de foto zien lijken.

Als we dan toch bezig zijn met OIII, dan maar de Sluiernevel erin. BAM wat een detail! Vooral in de bovenkant van het oostelijke deel weet ik niet waar ik moet kijken. Toevallig zit Martijn er ook net naar te kijken, en we vergelijken het beeld tussen zijn 40cm Alkaid en mijn 40cm Canopus.  Goh allebei mooi :p

Het begint in het Noorden alweer wat lichter te worden en snel wip ik nog even langs M27. Zonder filter al net zo mooi als in Zuid-Frankrijk… De centrale ster en voorgrondsterretjes zijn goed te zien, en ondertussen heeft naast me Cloudbuster de centrale ster van M57 te pakken! Cool!

Het laaste object is NGC 7027, maar die valt me eigenlijk wat tegen. Ik had gehoopt hier meer detail uit te halen maar misschien begin ik alweer wat verwend te raken? Wat ik wel zie: een beetje een scheve ruit, linksonderin het helderst, waaiert naar boven uit.

Ja ik weet dat links en rechts relatief zijn en dat je daar grotemensentermen voor hebt maar ik heb dat nog steeds niet goed in mijn kop en al helemaal nu met volgplatform is het helemaal lastig welke kant nu West is.

Hans en Scorpio zijn al vertrokken en ik besluit dat ik het ook mooi geweest vind. De Melkweg is al aan het verdwijnen en ik heb leuke plannen voor zaterdag. Om half 4 rijden we weg en om half 5 lig ik in mijn bedje.

Postscript: We hebben ook 3x het ISS zien overkomen, en een heel heldere knalgele meteoor met nalichtend spoor die je uit elkaar zag knappen! Superspectaculair!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.