Astronomie,  Waarneemverslagen

Vroeg op voor ons kleine rode broertje en die gas(t) met de grote oren

Geinspireerd door het waarneemverslag van Linda heb ik voor vanmorgen de wekker om 5:00u gezet. De telescoop had ik na het waarnemen van Jupiter gisteravond beneden in de box laten staan (ik woon dus in een appartement en kijk uit op het Westen). Ik moet eerlijk toegeven dat toen de wekker ging, ik hoopte dat het bewolkt was geworden en dat ik weer mijn bedje in kon, maar toen ik naar buiten keek en Mars en Saturnus zo duidelijk zag boven de lichtvervuiling heb ik toch maar snel mijn warme kleren aangetrokken en ben ik naar beneden gespurt.

Eenmaal buiten schitterden de zomersterrenbeelden me toe en was ik mijn bed helemaal vergeten. Wega hoog aan de hemel en Altair die omhoogkroop, maar natuurlijk het allergaafst: Mars heeft een heel gaaf plekje in Schorpioen en Antares stond ook net boven de huizen. Snel de telescoop opgesteld en een oculair erin. Bah dat beeld bevalt me niet, snel gecollimeerd maar het was niet veel soeps. De telescoop was natuurlijk nog niet helemaal op buitentemperatuur dus het bolletje werd niet helemaal rond. Saturnus zag er een heel stuk mooier uit! Zelfs nu al zag ik de Cassinischeiding en een verdonkering op de gasreus zelf.

Terug naar Mars, meerdere oculairs geprobeerd maar het was geen feest. Ik vind het wel een beetje raar want hij stohd hoger dan Saturnus maar leek meer last te hebben van slechte seeing. Enfin, ik zat dus midden op straat, en toevallig kwam er iemand langs. Een buurtbewoner die zijn hondje kwijt was (agos). Hij keek even door het oculair maar was niet onder de indruk. Misschien zou ik dat ook niet zijn als ik mijn poezebeest kwijt zou zijn. De man zoekt nog verder en ik richt me weer op Mars en Saturnus. Mars is wel fel, trouwens.

Ik probeer voor de gein een fotootje te maken van Saturnus door het oculair met mijn telefoon. Na enig modderen lukt dat. Jippie ^_^ Geen supershot natuurlijk zoals de echte planeetfotografen ervan maken maar ik vind het nog best grappig gelukt

Saturnus, baby!

Hoewel mijn hoofddoel eigenlijk Mars was voor deze ochtend vond ik ‘m ditmaal tegenvallen. Ik kon niet echt details ontwaren, het leek wel alsof er meerdere marsbolletjes een stoelendans aan het doen waren. Maar Saturnus was prachtig en de ervaring van het in je eentje buiten zijn, alvast een voorproefje zien van het komende seizoen en de eerste stralen zonlicht de zo gewilde sterren zien opslokken was weer meer dan de moeite waard.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.