Astrofotografie,  Astronomie,  Waarneemverslagen

NGC891. 5 uur emmeren, 20 minuten data

Gisteren voor het eerst sinds tijden weer eens geprobeerd om met de hele rimram een astrofoto te maken. Sinds een tijdje heb ik de Intes MK69 overgenomen van Maurice Toet en ik heb ook nog niet zo heel lang een ZWO ASI 294 MC Pro, maar ik heb al maanden niet serieus gefotografeerd met guiding en alles erop en eraan, wegens euh redenen. Dus ik was éven bezig om de boel weer op te zetten. Wat is er toch een hoop dat mis kan gaan. In principe ook wel weer leuk als je dan ‘jezelf overwint’ en de problemen oplost maar ik had toch iets meer dan 20 minuten aan foto’s gewild (en een iets langere belichtingstijd haha).

Wat uiteindelijk wel lekker ging:

  • Geen handmatige zoveel-ster-alignment maar lekker goto’en met astrometrie
  • 220 in de tuin is erg fijn
  • De MK69 is een heerlijke telescoop en doordat die een wat groter beeldveld heeft kan ik direct door de telescoop pooluitlijning controleren ipv door de guidescope die dan PRECIES gelijk moet staan aan de telescoop, en daarnaast werkt die astrometrie van hierboven ook een stuk beter.

Wat niet lekker ging:

  • Voor pooluitlijning met EKOS is het wel handig als je in ieder geval in de buurt van Polaris zit
  • Het werkt allemaal ook beter als de datum en tijd goed staan (tip!)
  • Als je 2 ZWO ASI’s gebruikt is het aan te raden om te controleren of je de juiste camera gebruikt voor guiding en voor het fotograferen zelf
  • Ik had in principe al eens eerder geleerd dat je niet zomaar een camera op een hoekzoeker kan schroeven en dat dat dan werkt, maar dat was ik deze keer even vergeten.
  • Ik had flats gemaakt, toen moest ik een meridiaanflip, toen heb ik opnieuw flats gemaakt maar die zijn zwaar overbelicht met dezelfde instellingen :unsure:

Dit is een stevige crop, want er zitten dus flinke donuts in het beeld. Erg zonde want je zag overal nog extra sterrenstelseltjes enzo… Hopelijk krijgen we op korte termijn een herkansing.

NGC891, sterrenstelsel in Andromeda (maar niet het Andromeda-stelsel!). 60×15 sec door Intes MK69 met de ZWO ASI 294 MC pro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.