Waarneemverslagen

Kleine refractor power

Zondagavond na een gezellig familiebezoek met zeer onstuimig weer bleek het zomaar helder geworden! Even snel van Jupiter genieten dan maar, maar nog stééds staat die net niet hoog genoeg om goed waar te nemen met de dobson. Snel de refractor maar naar buiten dan. De zoeker zit op de 12″ beneden maar Jupie vinden zo op het oog, dat lukt toch nog wel Het beeld is wat onrustig, misschien helpt het ook niet dat ik weer eens in de plantenbakken hang… Er komt een wolkenveld overwaaien dus ik zwiep door naar Orion. Poeh, zie meer van M42 met mijn 80mm in Purmerend dan met de 8″ in Amsterdam Oost.

Nog eens terug naar Jupiter maar ik zie er niet zoveel detail in. Meh. Ik wou dat dat stomme dak niet in de weg zat, dan zou ik de 8″ pakken.

Weet je wat? Ik ga eens kijken in Auriga! Zwiep zwap zwoep, en hier moet ik ongeveer zijn. Ik zie twee heldere open clusters, súperlief en redelijk vlak naast elkaar. Zo te zien waren het M36 en M38. Nog door naar M35 dan, wat een knoepert! Ik kijk wat om me heen… Zal ik M51 eens zoeken? Benieuwd of het lukt! Alkaid in beeld en een beetje naar rechtsboven… Het driehoekje waar hij in staat komt al vlug in beeld, en denk toch heel even dat ik hem zie met de 24mm, maar hogere vergroting doet hem verdwijnen (volgens mij was het 11mm oculair ook een beetje beslagen ofzo o_0), en ik geef het op.

M81 en M82 dan? Die starhop vind ik altijd redelijk lastig… En zonder zoeker… Ah ja, wie niet waagt, he? Dus duw ik de 80ED ongeveer in de juiste richting. En weldra staan er twee dottige pluisjes in beeld! Een lange, dunne en een dikkere, waarin ik zelfs structuur meen te zien. Woehoeh! Wat gaaf! Ik ben best onder de indruk van wat er allemaal lukt, maar de boel raakt beslagen en ik heb geen zin om de PSA en mijn zoeker erbij te pakken dus besluit er een eind aan te breien. Toch fijn om alvast weer wat deepsky te kunnen meepakken, zo vlug na volle maan!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.