Astronomie,  Waarneemverslagen

Nationale Sterrenkijkdagen 2016

Op vrijdag 11 maart deden we met mijn werk mee met de Nationale Sterrenkijkdagen 2016. We hadden een sterrenkijkavond en het was nog eens mooi weer ook! De vrijwilligers vanuit het instituut lieten met onze 14″ SCT en een aantal APO’s op het dak Jupiter en de maan zien, en zelf stond ik met mijn eigen 8″ voor de deur om random voorbijgangers de sterren te laten zien. Het was zo gaaf om mensen te verrassen! Sommigen wisten niet eens dat je Jupiter kon *zien*, of waren verrast dat die heldere “ster” een planeet was! Ik heb bijna iedereen die langskwam aangesproken om te vragen of ze naar de maan of Jupiter wilden kijken en niemand zei nee, en bijna iedereen zei “wow” bij de eerste blik door het oculair. Echt zo leuk om mensen blij te maken met mijn hobby.

Op rustige momenten heb ik wat foto’s gemaakt met mijn telefoon tegen het oculair, en het is me zomaar gelukt om de strepen van Jupiter op de gevoelige plaat vast te leggen. Het is natuurlijk geen supermooi plaatje, maar ik vind het zelf erg leuk dat je het ziet!

20160311_223608

Het was echt een top-avond! De rondleidingen zijn gaaf, maar het is zo leuk als je daadwerkelijk wat kunt laten zien tijdens zo’n avond.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.