Astronomie

Komeet C/2023 E3 ZTF

Als je de krant mag geloven is er momenteel een groene komeet zichtbaar aan de horizon, die eens in de 50.000 jaar langskomt, allemaal heel bijzonder. In principe is het natuurlijk leuk dat er weer een wat helderdere komeet is, maar het is geen NEOWISE ofzo. Ik wilde eens kijken hóe helder hij al dan niet is, dus zette vanmorgen de wekker om 5u om het uit te proberen.

Ik had een jaar ofzo geleden eens een komeet op de foto gezet met mijn telefoon dus dat heel enthousiast ook mensen aangeraden om te doen maar E3 is nog niet zo helder dat dit mogelijk is. Jammer! Ik heb wel allerlei andere simpele spulletjes uitgeprobeerd, hier een verslagje.

Even opstarten

De wekker ging om 5u, en met excuses aan mijn wederhelft kleed ik me snel aan en ga naar beneden. Het is nog niet helemaal opgeklaard maar het ziet eruit alsof het wel goed kan worden dus ik maak alvast een kop koffie en verzamel mijn spullen. Rond 5:15 is het goed genoeg buiten. Ik moet me even oriënteren en al snel besef ik dat ik iets dieper de tuin in moet. Het is spekglad en heeft net gehageld, en ik moet steeds een trapje op en af, maar uiteindelijk sta ik klaar met verrekijker, statief en camera.

Verrekijker

De komeet bevindt zich momenteel tussen Boötes, Hercules en Grote Beer in, in een soort van niemandsland zonder erg heldere sterren. Vrijwel aan het zenit, dat laat maar weer zien dat het afhangt van wanneer je kijkt waar hij staat. Na heel even zwiepen met de verrekijker staat hij in beeld. Omdat hij zo hoog staat is het lastig me te concentreren op of ik een staart zie of niet.

Telefoon

Dan even proberen met de telefoon. Helaas zie ik niks dat ik overtuigend een komeet zou kunnen noemen. Duidelijk toch nog niet helder genoeg.

Nope.

Echte camera

Maar goed, ik heb ook een échte camera, dus ga ik daarmee zoeken. Na een paar pogingen staat de komeet in beeld. Deze foto is gemaakt met mijn Canon EOS 60D met de ‘nifty fifty’ 50mm F/1.8 lens. Gewoon vanaf een statiefje.

Echt spectaculair is het allemaal nog niet, dus ik doe een poging met de Sar Adventurer maar alles zit een beetje tegen en deze foto’s zijn mislukt. Dat vraagt om nog een poging binnenkort. Hopelijk blijft het even knap weer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.