Astronomie,  Waarneemverslagen

Komeet C/2021 A1 Leonard

Dit jaar is er weer een ‘heldere’ komeet aan het eind van het jaar: Komeet C/2021 A1 Leonard. Erg leuk! Althans, volgens de overleveringen, want het was hier constant bewolkt de afgelopen periode. Maar vanmorgen heb ik hem eindelijk zelf kunnen waarnemen en fotograferen. Ik vrees dat ik hem niet zo helder vond dat het echt de moeite is voor de gemiddelde leek, maar vooral voor mensen met al wat meer waarneemervaring.

De wekker ging om 5:30, eerder leek me zinloos gezien de weersverwachting en het wordt nou eenmaal pas laat licht in deze tijd van het jaar. Ik had mijn kleren al in de badkamer gelegd zodat ik mijn lief niet hoefde te storen en stond binnen 5 minuten in de voortuin. Helaas stond er precies een lantaarnpaal in de weg (of stond Arcturus precies achter de lantaarnpaal, het is maar net hoe je het wil zien). Dus helaas niet met een kopje koffie in de voortuin maar vort, aan de wandel met je vege lijf.

Naar de dijk

Op een paar honderd meter van ons huis kun je een dijkje op waar geen lantaarnpalen staan en het heerlijk rustig is. Het was nog wel wat bewolkt maar in het westen zag ik Orion onder gaan en zelfs de Leeuw stond al hoog in het zuiden! Als je zo vroeg opstaat voelt het een beetje als tijdreizen als je zo de sterrenbeelden van het volgende seizoen ziet. Enfin, op zoek naar Leonard dus! Ik probeerde eerst uit het hoofd een beetje te zwiepen met de verrekijker onder Arcturus maar zag niks. Dat viel me tegen! Ik had toch wel verwacht hem minimaal direct te kunnen zien!

Hij staat écht op deze foto. Zie jij hem?

Eens proberen met de camera dan? Ik zet mijn DSLR op het statiefje en probeer het ook nog eens met mijn telefoon want die zou ook goed moeten zijn voor astrofotografie (voor zover, he..). En warempel: Op de telefoonfoto staat gewoon een veegje op de plek waar de komeet moet staan! Alleen is die plek een heel stuk verder naar links dan ik dacht. Maar het was hem echt, en daarna lukte het vrij makkelijk om de komeet in beeld te krijgen met de verrekijker en DSLR. Tijdens het zoeken spotte ik nog twee keer een vallende ster, vermoedelijk stel vroege Geminiden.

Gevonden!

Hij stond vanmorgen mooi in een soort van driehoekje met een paar heldere sterren en het was een leuk gezicht door de verrekijker. Ik zag niet echt een staart ofzo, alleen de kern. Misschien was het makkelijker geweest met de bino op een statief maar ik ben toch bang dat het voor veel leken niet helder genoeg is. Maar hij zou wel feller moeten worden in de komende dagen dus we gaan het in de gaten houden!

In de tussentijd heb ik ook een stuk of wat foto’s gemaakt vanaf het statief, en deze net gestackt. Het is ongever 45x 2 seconden met 135mm lens op F/2.0 en ISO3200. Jammer dat mijn Star Adventurer nog op reis, hopelijk komt hij binnenkort snel terug naar huis.

Enfin, alles bij elkaar heb ik me ontzettend vermaakt met dat éne uurtje buiten vroeg in de ochtend. Zou ik vaker moeten doen. Op de terugweg werd ik nog aangesproken door twee agenten, ik was al even bang dat iemand ze gebeld had omdat er een ‘rare vrouw’ op de dijk stond, maar ze waren op zoek naar een andere rare vrouw. Phew 🙂

Komeet C/2021 A1 Leonard op 7 december 2021 omstreeks 6u

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.