Astrofotografie,  Astronomie,  Waarneemverslagen

Avondje spelen met de APO-apo

“De APO-apo???”, hoor ik u denken. Jawel, een apochromatische refractor uit het Anton Pannekoek Observatorium. Ik mocht even een 10cm apo lenen van mijn werk en daar kon ik gisteravond 3 april 2020 meteen mee aan de bak.

Het was een mooi moment om een nieuw speeltje uit te mogen proberen, want deze avond stond Venus MIDDENIN de Plejaden.

Klaar voor de start

Omdat ik geen fancy dingen verwachtte te gaan doen was het voldoende om de montering gewoon ongeveer richting het noorden uit te lijnen. Telescoop erop en gaan met die banaan. De uitlijning was nog niet eens zo heel brak en in no-time stonden Venus en de Plejaden in beeld. Ik experimenteerde een beetje met belichtingstijden en focus. Het viel me toch tegen hoezeer de heldere sterren paarse randjes hadden (dat heb je niet met NOG duurdere telescopen) maar kreeg uiteindelijk toch een aardig plaatje.

Venus in de Plejaden, 6 sec door de 10CM APO-apo met Canon EOS 60D op ISO 400

Omdat ik toch bezig was heb ik ook wat foto’s genomen met de 80mm apo en met de Tamron 70-300 zoomlens:

Het beeld door de 80mm lens, 1 sec door de 80mm Zenithstar met Canon EOS 60D op ISO 1600

Maar uiteindelijk vind ik het de foto met de Tamron 70-300mm zoomlens nog het leukst gelukt. Die lege ruimte rondom de Plejaden geven het echt mooi context.

Venus in de Plejaden door Tamron zoom lens op 300mm. 1 sec op ISO 640 F/7.1

Natuurlijk heb ik de samenstand ook even met een verrekijker bekeken, het viel me eigenlijk nog tegen hoeveel kleurverschil er tussen de sterren en de planeet zaten, maar misschien had ik gewoon niet genoeg rust om het goed te bekijken.

De maan was net boven het dak uitgekomen dus besloten deze ook nog maar even op de korrel te nemen…

Overzichtsfoto van de maan door de 10cm APO-apo met Canon EOS 60D op ISO100 en 1/200 sec belichting

Ik moest natuurlijk ook even testen of ik wel scherp kon komen met mijn planeetcamera dus die mocht ook nog even aan de slag:

Plato (die krater rechts van het midden) en omgeving door de 10cm APO-apo met ZWO ASI 120MC-S. Gestackt met Autostakkert! en bewerkt met Registax en Photoshop

Ik ben eigenlijk wel aardig tevreden met die laatste, hij had vast nog wel wat scherper gekund maar ik doe het nog niet mega-lang dus ik ben allang blij 🙂

Op naar de volgende heldere nacht!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.