
Vooruitgang: Komeet Y4 Atlas
Na een lange zeiknatte winter was het de afgelopen 1,5 week opeens bijna iedere avond prima waarneemweer. Ontzettend fijn want zo kon ik mijn nieuwe astrofotografie-setup beter leren kennen en tweaken zonder iedere keer vanaf bijna-0 te beginnen zoals de eerste avond van deze periode. Zie ook de post van 22 maart waarin je al kon lezen hoe ik aan het sukkelen was, en dat was avond 2.
Maar oefening baart kunst, en met dat mooie weer kon ik dus nog een paar keer oefenen terwijl ik ook tussendoor een goeie nachtrust kon pakken. Ik ben er nog lang niet maar de laatste avond (vrijdag) was ik binnen een halfuurtje klaar met pooluitlijnen, collimeren, goto instellen en scherpstellen en kon ik dus vanaf binnen naar mijn object slewen en de boel verder aanzwengelen.
Maar eerst nog even donderdagavond, de eerste keer dat ik met de guidescope aan de slag kon. Helaas is de Raspberry Pi 3 waarop ik met Kstars/Ekos/INDi de boel aanstuur traag als dikke blubber waardoor al het instellen lang duurde en ik ook niet de rust had om eens uitgebreid de opties te bekijken, maar na 7 disconnects en herstarts ik het aan de praat.
Ik koos voor komeet C/2019 Y4 Atlas als object, helaas heb ik maar heel weinig data kunnen gebruiken. Ik heb geen flauw idee waarom, maar het komeet-stack-proces in DSS herkende de komeet in bijna de helft van de subs niet.
Na een poosje pielen in verschillende soorten stacking software is dit het resultaat.

Hij is een beetje ruizig, ik moet nodig meer data verzamelen. Maar ik ben toch best blij dat je al een staartje ziet 🙂 Hopelijk lukt het nog om nog wat meer te schieten de komende tijd.
