Astrofotografie,  Astronomie

M65 en M66 vanuit lichtvervuild Purmerend

De afgelopen periode ben ik flink aan het oefenen geweest met de (ondertussen niet meer heel) nieuwe astrofotografie-setup. De afgelopen tijd heb ik een raspberry pi 4 gekocht en daar ubuntu opgezet waarmee ik INDI/ekos draai om de boel aan te sturen. Hiermee doe ik de pooluitlijning, guiding en het schedulen van de opnamen. Ik zeg dit net alsof ik het de normaalste zaak van de wereld is maar ik heb het pooluitlijnen enzo pas net aan de praat hoor. Ik had ruzie met astrometry.net 🙂

Niet alles werkt nog zoals ik het zou willen zoals dat phd2 zegt dat hij dithert maar je ziet duidelijk walking noise. Ook leek op de testfoto’s op dat relatief kleine preview-venster dat de sterren goed rond waren maar er zit toch nog een volgfout in. Wel zijn dit opnamen van 2,5 minuut terwijl de eerste avond 6 seconden lukte, dus het pooluitlijnen met de software helpt ontzettend.

Verder had ik de telescoop uit elkaar gehaald en zo’n beetje alle schroefjes los gehad dus de collimatie van zowel de hoofdspiegel als de vangspiegel moest gecorrigeerd worden. Ik had gelukkig ergens op het web (zou niet meer weten waar) een handleiding gevonden dus dat ging wel maar alles bij elkaar gisteravond bijna 3 uur bezig geweest voordat ik daadwerkelijk data aan het verzamelen was.

Maar goed, het gaat langzaam maar zeker beter dus, en ik dacht: ik deel ff waar ik nu ben. Er is nog zat ruimte voor verbetering, maar toch ben ik al wel blij dat ik M65 en M66 zo duidelijk heb weten vast te leggen. Er zit nog erg veel ruis in maar met al zulke grote sterren is ruisreductie niet echt mooi. Ik heb beide versies (met en zonder ruisreductie) toegevoegd. Welke vind jij mooier? Laat het weten in de comments 🙂

Oh ja, details: 43x 150sec op ISO1600 met Intes F/12 maksutov, Canon EOS 60D op iOptron iEQ45 Pro. Gestackt met DSS en bewerkt met PI. Calibratieframes: 26x darks, 26x flats.

Versie zonder ruisreductie
Versie met ruisreductie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.