Astronomie

22 maart. De voors en tegens van vergeetachtig zijn.

Eigenlijk was mijn weekend helemaal vol met verplichtingen. Maar door de coronamaatregelen was opeens mijn agenda leeg, en dat kwam dit weekend wel héél goed uit. Wat een prachtige heldere hemel, en dat zo stabiel een paar dagen op rij! Na 2 avonden prutsen in de achtertuin met fotografiespullen had ik zondag wel even heel erg veel zin om weer eens zelf wat te zien.

Jan, Martijn, Klaas-Jan en ik hadden afgesproken rond 20u, 20:30, en toen ik aankwam waren Jan en Martijn al bezig om de telescopen op te zetten. Klaas-Jan kwam iets later maar nog ruim voor astrodonker. We stelden in een rij op met de auto’s er tussen om zeker weten genoeg afstand te kunnen bewaren, en de wind te breken.  

Hoewel hij al een halfjaar niet had mogen buitenspelen stond de dobson zó weer in elkaar, bijna verdacht gemakkelijk vergeleken met het geworstel met de goto en de cameraspullen van de eerdere dagen.

Ik had heel milieubewust een waarneemlijst van vorig jaar gerecycled (waarover later meer) en in mijn hoofd aangevuld met showpieces uit de Messier-catalogus want ik had echt behoefte aan wat eye candy. Ik begon met wat sfeerfoto’s te maken. Ze zijn wel érg uit de losse pols maar soit, hier is er een.

Het zicht op het zuidwesten. Je ziet dat de hemel in deze richting vrij matig is.

Hierna kon ik dan beginnen met waarnemen. Ik trapte af met M42 die ik onlangs wel door de maksutov had bekeken in de tuin maar verder nog helemaal niet gezien had dit seizoen! Ik meende een hint van kleur te ontwaren, in ieder geval in het helderste midden leek hij wat blauw. Ik bekeek ook M43 en de running man waarna ik doorging naar M81 en M82. M81 was al te zien in de zoeker, en is vlakker en uitgesmeerder dan ik me herinner. Geen stofbanden dit keer (het kan zomaar zijn dat het op dit moment ook nog niet 100% astrodonker was).

Door naar komeet atlas en dit was wel één van de verrassingen van de avond. Ik had in de Whatsapp een discussie gevolgd over het al dan niet zichtbaar zijn van een staart maar ik meende die toch wel te zien. Schetsje hieronder.

C/2019 Y4 Atlas met de 16″ Sumerian op 180x.

Ik ga door naar M106 met zijn vriendjes. Ik blijk deze ongeveer een jaar geleden ook opgezocht te hebben maar dat was ik vergeten dus ik kon helemaal opnieuw beginnen met ontdekken in deze omgeving! Soms is het best handig als je zo vergeetachtig bent. Helemaal aangezien het absolute hoogtepunt van deze avond NGC4217 was: een edge-on stelseltje dat tussen 2 heldere sterren staat. Ja dat vond ik vorig jaar ook leuk, maar toen was me eigenlijk niet opgevallen dat die 2 heldere sterren onderdeel zijn van een asterisme dat sommige open clusters jaloers zou maken. Hieronder nog een schetsje:

NGC4217 door de 16″ Sumerian op 180x

Bemoedigd door deze succesjes ga ik over op arpharken. Althans, dat was het plan. En hier is het dan weer een beetje onhandig om zo vergeetachtig te zijn want ik lees net het waarneemverslag horend bij de waarneemlijst en je raadt het nooit: Die nacht ook geen prijs. Dus ik heb me voor de 2ex het schompes gezocht naar Hickson 40 en NGC3664 terwijl ik had kunnen weten dat het mogelijk wat lastig zou zijn.

Ok, NGC1961 dan? Man man man wat is Camelopardalis een irritant sterrenbeeld… Ik moet iedere keer dat ik in mijn atlas gekeken heb opnieuw oriënteren, met die zwakke sterren. Maar goed, na een wat lange zoektocht heb ik uiteindelijk toch een galaxy in beeld. Een rond, wat warrig stelseltje dat tegen een sterretje aan staat. Leuk ding wel! Volgens de waarneemlijst zou je hier toch wel een arp kenmerk in moeten kunnen zien maar ik ben al best wel moe en het lukt niet. Dus hij mag in de herhaling. Toch die lijst nog maar niet weggooien 😉

Tijdens een gesprekje met Martijn (keurig op afstand hoor, geen zorgen) herinner ik me opeens weer dat de A7 voor een deel afgesloten is richting Amsterdam en dat we om moeten rijden maar dat de aangewezen route helemaal via Heerhugowaard is. Nog maar een paar showpieces en dan opbreken want ik heb geen zin om dat te doen terwijl ik al helemaal kapot ben. Ik vergaap me nog even aan M64, M3, M51 (HALLO spiraalarmen) en de zwakke wintermelkweg en ga dan opruimen.

De weg terug viel uiteindelijk reuze mee, mede dankzij de korte routebeschrijving van Klaas-Jan waardoor ik herkende dat de navigatie me (uiteindelijk) de juiste kant op stuurde 🙂

Om 1:00 keurig netjes in bed, hopend op nog een herhaling deze week. Helaas zijn intussen de maatregelen wat aangescherpt waardoor dat waarschijnlijk niet meer gaat lukken…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.