Astronomie,  Waarneemverslagen

Puimichel augustus 2015

Dit is een samenvatting van mijn waarnemingen tijdens mijn vakantie op camping Les Matherons in Puimichel. Ik heb een geweldige vakantie gehad en een hoop gezien! Ook een boel niet gezien, daar ga ik niet teveel aandacht aan schenken maar wilde wel even eervolle (?) vermelding maken van de irisnevel en de cocoonnevel. Súperstom zijn die! >_< Ik heb beide vrijwel iedere waarneemavond geprobeerd en 0 keer waargenomen. Misschien kan iemand me komende maand in Kollase het licht doen zien.

Ik ben wel met een beetje een dubbel gevoel thuisgekomen, want ik had grootse plannen voor allnighters en waarnemen op een berg, maar wisselvallige weersvoorspellingen voor de eerste week, het bijbehorende gejaagde gevoel, en de beperkte capaciteit van mijn eigen batterijtjes gooiden wat dat betreft helaas roet in het eten. De nacht van de perseïden heb ik het tot half 4 volgehouden, maar verder is het niet later geworden dan 2:15. Oh ja, en misschien helpt pauzeren ook, voor de volgende keer.

Ik heb ook een stapel foto’s gemaakt, en een timelapse. Ik heb twee foto’s uitgewerkt, de rest is niet zo goed gelukt dus zal ik jullie (en mezelf) besparen. De timelapse kost nog wat knip- en plakwerk dus die volgt later. De previews zijn niet zo best, klik er vooral even op 😉

Dark Horse + Rho Ophiuchi

M24 en vriendjes

Verder: Wat fantastisch mooi is het daar! De camping is top, we hadden een mooi hoog plekje gekregen en ik mocht een ‘etage’ hoger gaan staan met mijn telescoopspullen, pal voor het huis van de eigenaren. Daardoor kon ik toch tot -40 of -45 komen. Wel was er in het zuidwesten wel wat lichtvervuiling waardoor een aantal van mijn donkerenevelplannen in het water vielen. Toch heb ik er wel nog een paar gezien. En overdag hebben we ook ontzettend genoten van de prachtige omgeving, de fladderende, ritselende, piepende en sluipende fauna (Wel eens gehoord van relmuizen? Nou, wij iedere nacht XD En ze rellen letterlijk.) en natuurlijk de nodige cultuur. Maar goed, laten we het over de nachten hebben.

Te beginnen bij nacht 1: 10 augustus, de aankomstdag. Natuurlijk bekaf van de reis en het opzetten van de tent en oh ja we kregen ook nog twee stevige buien op ons dak, natuurlijk tijdens het opzetten van de tent en het koken… Toch klaarde het ‘s avonds nog goed op en heb ik even met de bino gezwiept en staan te stuiteren over hoe donker, en hoe mooi, en hoe hoog die schorpioen en boogschutter wel staan! Met de verrekijker de triple cave waargenomen, gewoon makkelijk te zien… M6, M7 en M8 waren ook prachtig, naar later bleek zijn M6 en M7 in de verrekijker verreweg het mooist. Met het blote oog was Le Gentil 3 heel sterk afgetekend tegen de spetterende melkweg. M24 was ook leuk in de verrekijker. Ik had gehoopt B92/B93 in M24 te kunnen zien maar dat lukte niet.

Dag 2: 11 augustus. Gekeken met de Zenithstar. Ik weet het, het is asociaal: de LightBridge EN de Zenithstar mee. Daarvoor moesten we wel de achterbank uit de auto halen (mijn vriendje is de beste!), maar dat was het wel waard ^_^ Deze avond geen aantekeningen gemaakt. Wat oude bekenden bezocht, nog een keer de triple cave, en ook B168! Wat een gaaf ding zeg! Bijna tastbaar, je zou zowat je hand uitsteken om ‘m weg te vegen. Maar dat doen we niet want daar istie veel te mooi voor. Een aantal heldere meteoren gezien. Ik heb nog wel wat moeite met het zoeken met niet-visuele zoeker en een equatoriale montering.

Dag 3: 12 augustus. De hele dag prachtig weer en ik heb er helemaal zin in! Om 7u stond ik de spulletjes al klaar te zetten. Het plan: samen met mijn lief de perseïden gaan bekijken, maar ik zet ook de LightBridge klaar, en de camera op EQ-3 om foto’s te maken.
Enfin, rond half 10 is het al een beetje donker en de spullen staan dus allang klaar. De campingburen komen langs en willen ook even meekijken, ik laat ze Saturnus en M13 zien maar ik merk aan hun reacties dat ze het beeld van astrofoto’s verwacht hadden. De man houdt het al snel voor gezien maar de vrouw raakt later toch enthousiast van M13 en de sluiernevel. Tijdens het babbelen komen er wel heel veel mooie heldere meteoren langs, maar nadat de buurvrouw vertrekt, wordt de verleiding om gewoon te gaan waarnemen wel erg groot.

Ik begin met zoeken naar NGC 6520 en B68 vanaf Alnasl. Hee daar staan twee bolhoopjes naast elkaar: NGC 6528 en 6522. Superschattig stel, met 11mm waargenomen. Met de verrekijker ga ik op zoek naar B111. In plaats van een donkere nevel lijkt het eerder alsof er nog een open cluster boven M11 zit. Tsja, het is maar hoe je het wilt zien natuurlijk ^_^

Oh ja, ik was op weg naar NGC 6520 en B68. Het open cluster is veel kleiner dan ik had verwacht! Met de 11mm lijkt het net alsof NGC 6520 geknuffeld wordt door een wolkje. Achteraf twijfel ik over deze waarneming van B68, dus deze ga ik zeker nog eens proberen. Geen straf moet ik zeggen.

De trifidnevel zie ik zonder filter al! Hij doet het het best in 11mm met UHC en perifeer kijken, dan zijn er duidelijk 3 ‘petals’ te zien. In de lagoonnevel ook de donkere band waargenomen. Nevels zoals de trifid en eagle, die in het Dijkgatsbos alleen met filter te zien zijn, zijn hier zonder filter al direct te zien. De omeganevel wordt de ohmygawdnevel en van de sluiernevel raak je zelf bedwelmd: er zijn stukken te zien die ik nog nooit eerder had gezien. Je zult begrijpen dat ik me voel als een kind in een snoepwinkel.

De twee bolhopen onder M8, 6544 en 6553 waargenomen. 6544 is een lief pluisje, en 6553 is een onbegrensde pluis met een lief randsterretje. Ik doe een zoveelste poging om NGC 6822 waar te nemen. Met de telescoop lukt het niet maar met de verrekijker denk ik ‘m wel te zien.

NGC 6440/6445 samen in beeld, de PN is veel groter dan ik had verwacht! Als laatste noteer ik de Saturnusnevel, heel duidelijk een blauwige langwerpige planetaire nevel. Gaaf!

Hierna ben ik gaan opruimen want voor de volgende dag was er regen voorspeld (uiteraard niet uitgekomen). Hierna ben ik nog even op een kleedje gaan liggen kijken naar de perseïden maar het leek wel alsof het hoogtepunt al voorbij was. Misshien nog een enkele heldere gezien. Om half 4 naar bed.

Donderdagavond was het gelukkig koud nevelig en chaggerijnig weer, een prima dag om lekker te slapen dus ^_^

Vrijdag hangen we de hele dag de cultuurbarbaar uit, met onder andere een bezoek aan een kerk met aan de wanden de apocalyps volgens Carzou (En ik maar denken dat ik niet van moderne kunst houd…) en de allemachtig prachtige citadel bij Sisteron.

‘s Avonds weer met de dobson en de camera op EQ-3. Veel oude bekenden bezocht, die ik niet heb genoteerd. Ik kijk naar M6 en M7 en snap ze niet. Bij M7 zie ik kluitjes kleinere sterretjes maar geen bolhoop en bij M6 linksonder (pardon: noordwest) een OC’tje… Ik zal wel niet sporen. In het verre oosten èn westen onweert het behoorlijk, met bijbehorende joelende honden, je zou bijna denken wolven…

Om 22:50 heb ik dan eindelijk Barnard’s Galaxy te pakken. Kip, ik heb je! Schetsje:

Barnard's Galaxy

Details:
12″ LightBridge, 24mm 68° oculair (dus 62.5x, met beeldveld van 1.1°), Astronomik CLS filter + Zeeman filter.

Bij M9 zie ik de bijbehorende B niet (waarschijnlijk vanwege de eerdergenoemde lichtvervuiling in het westen). Dit keer is B111 met de verrekijker duidelijk herkenbaar als donkere gespiegelde E boven M11. NGC 6356 is een lief klein pluisje aan de andere kant van het driehoekje van M9, en NGC 6342 heeft een lief klein sterretje aan de zuidkant, maar nog steeds geen B. Wel opvallend kleiner dan NGC 6356.

Ik maak een schets van M27, er zitten allerhande kleine sterretjes in de voorgrond van het object! Cool!

M27

Waarneemdetails:
12″ LightBridge met 6.7mm 82° oculair (dus 224x met beeldveld van 0.37°), Zeeman filter.

Het valt me op dat M17 en M18 met het blote oog te zien zijn, en de Noord-Amerikanevel (en pelikaan ook?). Oh en ik kan de paginanummers in de PSA en de getallen op mijn oculairs lezen in het licht van de melkweg ^_^ Dit was echt een prachtnacht! Omdat de weerberichten voor de volgende dag wel regen voorspelden, maar pas ‘s middags, besloten de boel buiten te laten.

Guess what… 6:30: Regen. Supertop, met je slaperige harses een natte dobson je tent in sjouwen. Gelukkig is heel zaterdag regenachtig dus kon ik nog wat bijslapen. ‘s Avonds was het weer helder maar steenkoud en ik had net mijn warme kleren gewassen en die waren door de regen nog niet droog. D’eau!

Zondag overdag naar de Gorgeous de Verdon gereden via allemaal enge nauwe bergweggetjes en eigenlijk was ik kapot maar kon het niet laten om toch nog wat te gaan kijken. Na wat stakkeren en hannessen vind ik een onbekend object in M24. Althans, in de PSA staat ‘ie niet. Hierdoor ben ik weer helemaal in mijn element, ik maak er een schets van en voel me een hele ontdekkingsreiziger ^_^ Later blijkt uiteraard dat het om NGC6603 gaat, een heel leuk hamburger-achtig open clustertje. Bij deze de schets.

NGC6603

Waarneemdetails: 12″ LightBridge, 11mm 82° oculair dus 136x en een beeldveld van 0.6°, Zeeman filter.

Ik doe een tweede/derde poging om NGC1 & NGC2 te bekijken. Deze staan ook niet in de PSA maar wel in Cosmic Challenge en met de zoekkaart van dat boek lukt het me om ze te vinden. Althans, NGC1 kan ik perifeer goed vasthouden maar NGC2 is een twijfelgeval. Visueel verder niet zo boeiend maar leuk om het eerste object uit de lijst gezien te hebben ^_^

NGC7640 zou een prachtige spiraal moeten zijn, maar ik zie alleen het prachtige, niet de spiraalvorm Langwerpig en mottled met duidelijke kern en voorgrondster. In NGC 7479 zie ik ook de spiraalarmen niet en in mijn aantekeningen zet ik “I’m getting too tired for this sh…” Als toetje kijk ik nog naar de sluiernevel en zie hier dat waar je normaal twee haken ziet, daar nog een verbindingsbrug tussen zit. Nohh…

Dat geeft de burger weer moed en als dessert na het toetje doe ik nog een poging op de cocoon, die ik niet zie, maar wel als bijvangst de m-vormige OC NGC7209 oplevert.

Maandag dan. Ik zou eigenlijk niet gaan waarnemen maar het blijkt ZO mooi op te klaren dat ik het toch (weer!) niet kan laten. Begonnen met NGC6888, waarvan ik meer zie dan ik ooit eerder heb gezien. De volledige eivorm is zichtbaar. Hierna durf ik 6820 en 6823 ook wel aan maar ik kan alweer niet met zekerheid zeggen dat ik de nevel gezien heb. Ik denk dat die waarneming in Grandpré van vorig jaar dan eerder raak was. Of misschien twijfel ik gewoon te veel. Dat weet ik wel zeker. Denk ik.

Met de bino bekijk ik B138, vooral het zuidelijke deel daarvan valt duidelijk op. De Noord-Amerikanevel en ik denk ook de pelikaannevel knallen je weer tegemoet met het blote oog.

NGC7235 is een prachtig OC in Cepheus met twee heldere sterren. NGC 7142 is een mooi subtiel open cluster met onregelmatige vorm en een driehoekje van sterretjes erin.

De poging van deze nacht om de Irisnevel te vinden wil ik nog wel beschrijven, want ik denk ‘m op een gegeven moment te zien, een flinke mottled nevel rondom een ster, met een streep op half 7. Echter, als ik in mijn zoeker check, staat dit object buiten het driehoekje waar hij volgens de PSA IN moet staan. De uitlijning van de zoeker gecontroleerd, en die klopte. Dus het kan hem niet geweest zijn maar kan misschien wat dauw op mijn UHC-filter geweest zijn, maar ik zou heel graag in Kollase met iemand meekijken naar dit object.

Dinsdagavond: in eerste instantie had ik alles weer klaargezet maar het werd dreigender en dreigender en we besloten de spullen maar even veilig te stellen en de bui af te wachten. Uiteraard kwam de bui niet maar de LightBridge bleek ook zeer geschikt als voetenbankje en wijnfleshouder.

Multifunctionele LB

Toen het opklaarde alleen de ZenithStar buiten gezet. M7 nog eens goed bekeken maar geen vriendjes. Rechts van M11 zie ik een grote donkere wolk, of eigenlijk denk ik eerst een nevel te zien maar blijkt het later andersom te zijn. Ik heb dit geschetst, het is niet het mooiste kunstwerk ooit maar geeft wel aardig weer wat ik zie. Zou het B103 zijn?LDN315

(Naar later bleek was het LDN315)

Hierna neem ik uitgebreid de tijd voor M24 en een poging om B92 en B93 waar te nemen maar in plaats daarvan zie ik een stuk donkere nevel dat volgens de PSA geen naam heeft maar ook heel duidelijk in mijn foto van M24 te zien is, een stuk duidelijker dan B92 en B93. Ik heb geprobeerd het te schetsen maar dat ging helemaal nergens over. Ik heb er zelfs bijgezet: Niet uitwerken! Klopt niks van! Dus nog maar eens mijn m24-en-vriendjes om aan te wijzen over welk stuk het gaat.

(Oh wacht dat gaat niet want ik mag max 5 attachments toevoegen, dus dat doe ik in de reactie hierna)

Enfin, na nog wat genieten van bekende objecten in de melkweg houd ik het voor gezien, helaas me niet realiserend dat het mijn laatste waarneemnacht van de vakantie is. Ik had nog zoveel willen doen en zien! Maar aangezien ik nog +1220km terug naar huis moest rijden op vrijdag en zaterdag, heb ik de twee laatste nachten -met pijn in mijn hart- wat slaap geprobeerd in te halen, terwijl buiten de relmuizen riepen “Kom naar buiten! Het is zo mooi!”… Ach ja. Beter zo dan dat je blij bent dat je naar huis mag ^_^

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.