Astronomie,  Waarneemverslagen

Mooie messiers in het bos! 1 juni 2013

Gister overdag leek het nog helemaal niks te worden, maar de weersites beloofden: “Waarnemen!” Ik durfde het nog niet zo te geloven maar had wel een topicje geopend op het forum, want beetje zonde natuurlijk als het dan wel opentrekt. En warempel! Tegen etenstijd verdwenen de wolken als sneeuw voor de zon. BoertjeB had er ook zin in, er waren nog wat twijfelaars, en mijn vriend wilde ook wel mee dus vlak voor tienen de auto ingeladen en naar het noorden gereden.

We waren overdag naar Space Expo geweest (mooie astronerd-dag, toch? XD) dus ik was kneiter-gaar, en daarom vond ik het eigenlijk niet eens zo heel erg dat ik het begin van de rit niet zo hard kon rijden ivm wegwerkzaamheden. Vlak na elven (kwart over ofzo?) kwamen we dan in het bos aan, alwaar het errug stil was. Of nee, daar was BoertjeB met zijn 12″ LB. We waren dus met zijn drieën.

Gauw opgebouwd, mooie nieuwe goodies (Explore Scientific 68gr24mm en 82gr11mm, Lumicon UHC filter en Skywatcher hoekzoekertje) uitgestald, het zag er toch wel erg goed uit! Op 7timer stond dat het wel wat vochtig zou zijn dus ik had mijn nieuwe oplaadbare batterijen bij me voor de dauwverwarming, alleen realiseerde ik me op dat moment dat ik helemaal niet getest had of ze inderdaad wel opgeladen waren (stond wel op de verpakking). Oeps! Gelukkig heb ik ze hillegaar niet nodig gehad 🙂

Ik had ook een andere mooie aanwinst, ik denk dat dit misschien wel de beste investering is geweest die ik tot nu to in mijn hobby heb gedaan (samen met de dauwverwarming die ook onmisbaar is hier in NL): Ik heb een ringetje gemaakt ten grootte van het beeldveld van mijn zoeker, dat met wat plakband zoveel mogelijk watervast gemaakt en met een touwtje in de PSA vastgemaakt zodat ik ‘m niet kwijtraak. Houtje toutje much? Hell yeah! Maar hierdoor is mijn eeuwige getwijfel van wat-heb-ik-nou-precies-in-het-beeld-staan vrijwel verleden tijd!

Uitgelijnd op Arcturus en beetje gekletst en toen maar eens een poging gedaan op Saturnus. Whaaauuuwwhhh! Waar die afgelopen dinsdag na het planetentriootje op het balkon als een soort van lap stof in water door het oculair deinde, stond hij hier prachtig stil! Gauw de 11mm met de barlow erin en wat een plaatje! Volgens mij heb ik ‘m nog nooit zo mooi in mijn eigen telescoop gehad! Cassinischeiding, schaduw van de ring aan de onderkant, nog de schaduw van de bol op de ringen gezien, en wat maantjes dus… En dat grote beeldveld helpt toch wel degelijk qua schuifwerk. Yeehawity! Dat beloofde wat voor de rest van de avond!

Vervolgens op zoek naar de Sombrero, want die zou al gauw te laag gaan staan. Had ‘m vrij snel gevonden maar geloofde eigenlijk in eerste instantie niet dat dat ‘m was! Zo klein en vaag! Maar het was nog niet heel erg donker, plus ik heb nu dus ruimtezwemoculairs… Misschien had ik ‘m ff in de plössl moeten proberen en dat het dan minder wtf was geweest 🙂 Deze gaat in de herhaling volgende week, als het weer het toelaat.

Ik geloof dat ik op dit moment even geprobeerd heb om M4 te vinden want dat moest van Siom 😛 maar waar BoertjeB ‘m gewoon lekker kon zien, stond mijn telescoop net zo dat M4 in de bomen hing. Nou ja, later nog maar proberen.

Daarna de sluiernevel. Ik heb immers een nieuw filtertje en het leek me een erg gaaf object. Plus, ik kan wel blijven kijken naar de zwaan! Alleen al de rijkheid aan sterren in de achtergrond is een lust voor het oog. Afijn, de sluiernevel is dus echt heel makkelijk te vinden, maar heel moeilijk te zien. Zonder filter dan. Ik heb er ook niet echt mijn best op gedaan om ‘m zonder filter waar te nemen, dat moet ik er wel bijzeggen. Maar mèt… Wat een weelde! Ik was zo blij dat ik ‘m had dat iederen (de volle twee man *kuche*) ‘m natuurlijk ook moest zien en toen was ik ‘m ff kwijt, en daarna nog wel even gekeken maar ik wilde nog meer zien dus doorgegaan maar ik heb zeker nog geen genoeg van de sluiernevel!

Eerst tegen beter weten in even gezocht naar M92 in Hercules. Die zat echt zo in de buurt van het zenit dat het een onmogelijk draai-en-schuifspelletje werd… Nog even op de grond gaan liggen met de verrekijker (rollebollen met hercules, gni!) maar het werd ‘m niet. Wel nog “per ongeluk” M13 even in het oculair gehad (heel vervelend) maar M92 dus niet. Nou ja, andere keer beter.

Hierna was M4 achter de bomen vandaan geklommen dus die opgezocht. Eerst met de bino, maar dat vond ik niet zo heel bijzonder, en daarna met de telescoop. Wel een heel vaag bolhoopje, maar erg leuk! Er is veel in te zien, ik zag dan een omgekeerde y en een uitloper naar linksboven. BoertjeB begon over schetsen (heb je dat zelf nog gedaan?) maar ik heb echt twee linkerhanden dus dat durf ik niet. Vind ook het zoeken (en de kick van het vinden!) nog veel te leuk, dus misschien ooit met wat meer koekeloer-ervaring…

Wel (met toestemming) een gave widefield foto van astroforum gebruiker Neo die ik kan toevoegen:

M4

Je ziet linksonder Antares, de helderste ster van Schorpioen (die is visueel bijna net zo rood!). Rechtsboven zie je Sigma Scorpio, en iets links onder Sigma zie je een bolletje, dat is M4. Sigma Scorpio is samen met Tau Scorpio (die links van Antares staat maar je dus hier niet ziet) Al Niyat, de slagaders van de schorpioen. Awesome!

Toen nog even met de bino op zoek gegaan naar het Andromedastelsel, onder de bezielde begeleiding van BoertjeB.
“Zie je daar dat gat in de bebossing, met dat heldere sterretje d’r boven?”
-“Jaa…”
“Daarboven heb je een iets minder helder sterretje, zie je die?”
-“Neee?”
“Heb je een bril?”
-“Neeeee?”
*Uitleg over dat je bij de tweede ster daarboven ‘m al in je bino moet zien…*
*blanco*
“Neeeeee, je zit een stuk te ver naar rechts!”
En niet een beetje ook, maar echt een handbreedte ofzo? Het was bèst duidelijk! En ik wéét toch hoe Andromeda eruitziet??? Afijn, gezien met de bino. Met het schaamrood op de kaken maar ach…

Toen M11. Ik heb deze tijdens mijn eerste star party gezien in de telescoop van BoertjeB en was er ontzettend van onder de indruk. Vervolgens heb ik ‘m op de Knardijk vorig jaar zomer een keer geprobeerd te vinden maar was de eerste keer met een atlas en toen heb ik ‘m dus niet gevonden. Hoogopgelopen spanningen dus, maar hij maakte het wel waar! Wat een leukerd is dat! Één ster in het midden die eruit springt en echt gaten erin in de vorm van vogels.Dit is een schets van M11 (van Jeremy Perez, www.perezmedia.net)

Daar in de buurt zitten nog hele indrukwekkende andere objecten, de zwaan, lagune, triffid… Allemaal gezien in de LB van BoertjeB maar zelf kon ik ze zo snel nog niet vinden. Maar ZO mooi! Die gaan zeker op de lijst voor volgende week (of later) want het begon alweer richting die tijd te komen dat we naar huis moesten 🙁 Ik heb nog even gauw M31 met de telescoop gedaan want -nog zo’n ding- ik heb onze buurvrouw natuurlijk al wel een paar keer gezien, maar in mijn oculair-zoektocht las ik ergens op het forum dat ze helemaal niet in een oculairveld zou moeten passen, maar dat was me niet zo opgevallen. Maar met die wetenschap wilde ik haar nog wel eens zien maar nu weer zag ik alleen de kern en ook als ik daar dan van wegbewoog zag ik niet echt een verandering. Dan maar voor een nòg donkerdere plek? Wel M32 ook gezien en met wat hulp M110 (maar die streep ik nog niet af, want dat wil ik nog zèlf doen).

Dus ingeladen en naar huis gereden, onder het toeziend oog van een opkomend … Sinterklaasmaantje? Go home, moon, you’re drunk! Bij thuiskomst viel me al op dat de hemel in het noordoosten alweer wat lichter blauw aan het worden was dus we zijn niet eens zo heel veel te vroeg uitgescheiden. We hebben wel ontzettend mazzel gehad dat het zo’n mooie avond was, en dan nog eens op een zaterdag waardoor je soort van kunt uitslapen op zondag (BoertjeB moest werken en ik kreeg om 9u een SMS dat ik weer stand-by had). Wat een kick! Hier ga ik de hele week nog van nagenieten (en dan ook nog de voorpret voor het Limburgweekend!)

Oh ja, nog wat nabranders:

* Ook de zogenaamde Stargate gezien, een kleiner driehoekje van sterretjes in een iets groter driehoekje van sterretjes.

* Het ISS vloog nog over!

* Heb M101 nog gezien door de LB van BoertjeB en die is visueel echt heel arm. (Get it? arm – spiraalarm, huhuhuhuh)

* M11 staat in een heel mooi sterrenveldje, een soort van boogje als om te laten zien ‘hier is hij!’