Astrofotografie,  Astronomie,  Waarneemverslagen

Dijkgatsbos 1 september 2022

1 september was een pittig dagje. Na overdag naar het Drents Museum geweest te zijn voor de Nebraschijf, bleek het vaatje nog niet leeg en stond ik ‘s avonds om 21:00 in het Dijkgatsbos! Harro en Roeland waren er ook, en gelukkig was Harro met de camper zodat die ons kon beschutten tegen de felle oostenwind. Een verslag van een nachtje waarnemen in het Dijkgatsbos.

Foto van later op de avond, met de camper van Harro voor de wintermelkweg. Je ziet ook wat airglow (?) linksonderin!

Opstarten met Melkweg-BAMBI’s

Ik had niet heel hoge verwachtingen, het was alweer zo lang geleden dat ik in het bos was geweest dus ik had geen waarneemlijst en begon maar gewoon met wat zwiepen in de Melkweg. M57, M11, M16, M18 en M26 kwamen langs. Tweede collimatiecheck toonde dat alles flink verschoven was (hoe dan? grr!). M13 was daarna wel een stuk mooier.

Vorig jaar in La Palma had ik in SkySafari allemaal lijstjes gemaakt met H400-objecten die ik volgens Deepskylog nog niet waargenomen had. Er staat veel bij waarvan ik redelijk zeker weet dat ik ze wél al eens gezien heb, maar dit is een mooi alternatief als ik geen tijd heb genomen om een warneemlijst te maken. Het is wel de hoogste tijd om het nog eens na te lopen en te updaten voor 2022/2023.

Het echte werk

Enfin, NGC6802 is het eerste van deze objecten waarvan ik zou zweren dat ik hem al heb waargenomen maar nou ja, het ‘moet’ maar weer een keer. Bij 226x is het een erg leuk ding wel, langwerpig, met een ‘paadje’ erin, en omgeven door een kringetje van sterretjes.

Tussendoor bekijk ik nog Saturnus maar het beeld is erg onrustig en ik krijg hem niet goed scherp.

Hierna geeft Roeland de tip om B362 op te zoeken, een donkere nevel tussen de Noord-Amerikanevel en Le Gentil 3 in. Jeetje, moet ik weer écht starhoppen, haha! Ik moest er echt weer even inkomen maar uiteindelijk stond hij dan toch in beeld: Een grote blob met wat gradiënten erin en onregelmatige rand. Er staat een kleine OC linksonder. Wat mij betreft het hoogtepunt van de avond!

Vervolgens B145, nog een tip van Roeland. Ook naar deze ben ik lang aan het zoeken, met zoveel sterren om door in de war te raken. Maar uiteindelijk staat hij dan in beeld, een lange veeg, soms lijkt het een beetje een h-vorm, maar dat is niet helemaal zeker. Zwiepen helpt! Laagste vergroting gebruikt.

NGC7217 in Pegasus zou ik ook nog niet gezien hebben. Zoeken is in dit stuk hemel een stuk makkelijker en weldra staat het stelsel in beeld. Dankzij een voorgrondsterretje lijkt het bij 300x vergroting wel een miniatuur-M51, hoewel er geen spiraalarmen in zitten.

Jupiter! <3

Het is intussen een uur of 1 en Roeland taait af, want morgen weer werken. Zelf heb ik nog vakantie dus kan nog even door. Jupiter laat zich al voorzichtigjes zien tussen de bomen door en ik werp een blik op de koning van ons zonnestelsel. Er zou niet echt iets ‘bijzonders’ aan de hand zijn, geen GRS, geen maanovergangen ofzo, maar ik kan niet níet kijken naar Jupiter <3 In de Noordelijke Equatoriale Band blijkt een een witte vlek te zijn verschenen, wat gaaf! Het is eigenlijk voor het eerst dat ik me zo bewust ben van veranderingen op het planeetoppervlak zelf, behalve dan de GRS.

Voorzichtig check ik bij Harro of hij er last van zal hebben als ik mijn laptop erbij pak om Jupiter ook te imagen. Gelukkig is Harro de moeilijkste niet en kan ik lekker gaan prutsen. Helaas lukt het niet om de boel scherp te krijgen met ADC dus het moet maar zonder. Het is wat hard werken om met een dobson planetenfotografie te doen en het lukte niet om Jupiter langer dan een paar seconden in beeld te houden maar ik ben toch best blij met het eindresultaat!

Jupiter op 2 september 2022 om 1:42 door de 16″ dobson met paracorr, 2x barlow en de ZWO ASI 224MC

Hierna nog een paar sfeerfoto’s gemaakt. Op de camera preview leek er heel prominent airglow op de foto’s te staan maar tijdens het bewerken op de laptop bleek het allemaal redelijk mee te vallen. Hier zijn een paar shots.

De melkweg in het westen

Het noorden met wat ik denk dat airglow is, en ook wat lichtvervuiling natuurlijk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.