Waarneemverslagen

De vangst van een nat avondje Dijkgatsbos (2013-05-03)

Hoewel de omstandigheden en de vooruitzichten niet top waren (keelverkhoudheidje, mientje mankepoot want teen flink gestoten en best wat bewolking/sluiers te zien op sat24) zijn we gisteravond naar het Dijkgatsbos gereden. Ik twijfelde heel erg maar gezien de enorme opkomst die er zou zijn en het vertrouwen dat iedereen erin leek te hebben, vond ik dat ik het niet kon maken om niet te gaan. Plus: de telescoop lag toch nog in de auto en ik had net mijn nieuwe UHC filter binnen (waarom mijn hoekzoeker nog niet? :'().

Afijn, na een bierloze barbecue op het balkon (de eerste dit jaar, woehoe!) wat spulletjes bij elkaar geraapt en warme kleren aangetrokken en op weg. De bewolking op de weg richting het noorden deed me de moed in de schoenen zinken, en we verwachtten eigenlijk niemand te vinden op de parkeerplaats, maar niets bleek minder waar te zijn! Een man of 6, 7, stond al op te bouwen/rustig te wachten tot het donker werd! Even handjes geschud en toen opbouwen.

Het bleek wel een tiiiikkie nat te zijn, dus maar goed dat ik ook een zeiltje mee had genomen. Stom genoeg geen schroevendraaier en steeksleutel dus die moest ik lenen om mijn rocker box een beetje beter af te stellen. Het verbaast me iedere keer weer hoe behulpzaam iedereen is! Maar ik moet natuurlijk gewoon mijn eigen tools hebben…

Toen ik de boel had neergezet, besloot ik nog even de collimatie te checken. Die leek in de cheshire wel in orde te zijn. Totdat ik naar Jupiter ging kijken. Holy moly wat een drama! Er stonden zowat twee Jupie’s in het beeld! Nou ja, dat is overdreven, maar hij had duidelijk een ‘schaduw’ van ongeveer de helft van zijn echte omvang. Oh bugger… Hoe moet ik dat nou weer oplossen. Gelukkig was er een EricB die me wilde helpen met het collimeren. Pff ik baal er echt van dat dat me zelf niet zo goed lukt, terwijl ik er toch echt al wel een paar middagjes aan besteed heb.

Afijn, nadat de boel goed was afgesteld even kort ook naar Saturnus gekeken en daarna verder met DSO’s. Uiteraard moest ik mijn nieuwe filtertje even uitproberen, dus op zoek gegaan naar een planetaire nevel. Aan M97 de eer. Die had ik ook nog niet zelf gelogd, alleen maar bij anderen gezien, dus was een goede kandidaat. Vanuit Merak had ik in eerste instantie M108 zo te pakken, en van daaruit dus M97. 10mm gebruikt, eerst een tijdje zonder filter, af en toe de scoop een beetje heen en weer bewegen. Daarna met filter. Dat hielp toch wel een beetje! Ik zag er nu een v-vorm in en als ik wegkeek leek er een helderdere kern in te zitten. Het contrast leek wel wat hoger met het filter, maar toen ik het filter weghaalde scheelde het toch niet zoveel meer. Iemand (weet niet meer wie…) zei ook dat de omstandigheden (slechte transparantie) niet super waren voor het gebruik van dat filter.

Afijn, filter eruit, door naar M108. Vond ik een erg mooi stelsel, vrij lang en met duidelijk een heldere kern. Ook in de 10mm bekeken. Hierna viel me op dat ik Corvus/Raaf zomaar boven de bomen kon zien! Dus even geprobeerd om de Antennae te vinden maar toen ik van BoertjeB hoorde dat hij ze al niet kon vinden, heb ik dat maar opgegeven. Dan maar een tweede poging om de Walvis (NGC 4631) en Hockeystick (ngc4656/7) te vinden, eerst met de verrekijker (maar die was beslagen en niet scherp) en daarna toch maar met de telescoop. BoertjeB had ‘m al gauw gevonden en heb ze eerst door zijn telescoop gekeken. Daarna zelf verder gezocht, maar na een tijdje sukkelen kwam BoertjeB toch even helpen, terwijl ik dus met de verrekijker stond te rommelen.

Had ik al gezegd dat Mel111 (het haar van Berenices) echt supermooi is!?

Hierna volgde een korte verrekijker-sessie met EricB. Op de grond gaan liggen en proberen te orienteren. Met mijn verrekijker waren echter alle sterren wazige vlekjes. Verrekijker aan EricB afgegeven, die kon heel gemakkelijk M51 ermee vinden maar ja, hij wist ook waar hij moest kijken. Hierna had BoertjeB de Walvis en Hockeystick in het oculair gekregen. Even kort gekeken, aan Mac laten zien en toen even met EricB zijn verrekijker naar M51 gezocht (en gevonden!).

Helaas was hierna de walvis weer verdwenen uit het oculair. Toen heb ik ze zelf opgezocht en kon ik ze zomaar best goed vinden! Van de meest linkerbovenster van de haren van Berenices naar links tot je twee helderdere sterretjes vindt, en daarboven zaten ze! Woopwoop! De Walvis was net als m108 een fraaie edge-on galaxy met een duidelijke heldere kern. Ik vond ‘m wat helderder dan M108. Het jong kon ik niet echt zien. De hockeystick was minder helder, en ik zag er ook geen hockey stick in (maar hij was duidelijk niet gewoon langwerpig ofzo). Ze pasten niet samen in één beeldveld (bij BoertjeB wel maar die had ook grof geschut bij zich).

Fijn dat ik ze zelf gevonden heb! En wat nu…? Ik had eigenlijk nog de eskimonevel op de lijst staan maar de tweeling was al behoorlijk gezakt, en kreeft was ook niet echt meer goed op hoogte, dus toen geprobeerd de Turtle Planetary te vinden in Hercules. Deze heb ik niet gevonden, hoewel ik er geloof ik toch wel een halfuur, drie kwartier naar gezocht heb. Dacht steeds dat ik ze had maar het bleek niet zo te zijn. Misschien had ik ze gewoon wel maar was het door de matige transparantie en beslagen lenzen gewoon net alsof het sterren waren? Nou ja, volgende keer beter.

Hierna heb ik M57, de ringnevel nog even opgezocht. Lier stond nu wel hoog genoeg, en het is natuurlijk een prima object voor het UHC filter. Dacht ik… Maar dat viel een tikkie tegen. Het filter maakte ‘m niet echt mooier, kreeg eerder (weer) het gevoel dat ik er doorheen keek met het filter en de sterkere vergroting.

Ik wilde ook M63 nog een keer bekijken, want de vorige keer was die me een tikkie tegengevallen, ik had het vermoeden dat dat kwam doordat het toen nog niet echt donker genoeg was. Het was nu een stuk beter (meer detail!) maar vond ‘m bijvoorbeeld niet zo spectaculair als bijvoorbeeld de Walvis. Je ziet er heel duidelijk helderheidsverschillen in maar een zonnebloem?

Nog wat random indrukken die ik niet meer chronologisch weet te plaatsen:

* M57 en M13 door de telescoop van Big Bang (waaaaaaaaaaauuuuuuuuuuwwwwww!)

* Melkweg in Zwaan! Fantastisch!

* Begonnen met een beetje keelpijn, geëindigd zonder stem XD

* Het was niet zo koud! Yay!

* De dauwverwarming draaide overuren, ik moest ook om de haverklap een doekje over de zoeker halen (wat natuurlijk niet de bedoeling is maar bij gebrek aan beter…)

* Nog bij BoertjeB een alternatief voor de Antennae gezien maar ik weet niet meer welke.