Waarneemverslagen

Brak op het balkon

Afgelopen weekend was de grootste star party van Nederland: het Achterhoekweekend, georganiseerd vanuit astroforum.nl. Met circa 50 man in een ‘huisje’ in Laren (Gelderland). Hoewel het vrijdag wel helder was, was de lucht niet heel transparant, en had ik een rijtje bezoekers bij mijn telescoop staan dus echt keihard fuzzies jagen zat er niet in. Vooral lekker wat highlights laten zien, Jupiter, Saturnus, M13… Dus niet echt het weekend om verder te gaan met de H400 of om uberhaupt naar mijn waarneemlijstje te kijken.

Bij thuiskomst gisteren was de lucht STRAK blauw, en overwoog ik zelfs nog even om ‘s avonds nog naar het Dijkgatsbos te rijden. Maar ja, zo’n weekend is niet bepaald om te slapen, dus na een weldadig tukje tegen mijn lief aan zat er nog steeds niet meer in dan een beetje spelen op het balkon. Ik ging rond een uur of 10 naar buiten met de Zenithstar en de 8″ GSO. Het was nog niet helemaal donker, en de maan was nog op (en een behoorlijke pluisjes-stoorzender). Gelukkig was er ook wat leuks met de maan: Die stond namelijk pal in de Hyaden. Erg grappig, om dat smalle maansikkeltje tussen de sterren te zien (meestal overstraalt hij die). Toch wel fijn, zo’n Zenithstar.

Ik probeer M35 te zien met de Zenithstar maar staat te dichtbij de maan. De eskimonevel lukt wel! Een superschattig, iets blauwgroenig pluisje rechts naast een sterretje. Gezien met de 4.7mm (dat is 120x en net ietsje veel).

Hierna Jupiter bekeken maar er was geen show. Vooral ook een beetje een anticlimax na afgelopen weekend (schaduw- en maanovergangen, 3d effecten, GRS met festoons en donkere bolletjes, allemaal met de 12″). Ik vind het niet top. Vraag me af of het gewoon niet transparant is, of dat het nog niet helemaal donker is? In ieder geval vind ik het tijd om “donkerte” eens wat serieuzer te gaan bepalen en ik ga naar binnen om een NELM-kaartje te regelen. Ik kan de kaartjes die ik ooit heb gedownload niet meer vinden dus print snel een kaartje van kleine beer uit. http://www.cloudynights.com/uploads/gallery/album_3517/gallery_21_3517_1407435561_1358.jpg

Enfin, eenmaal buiten eerst nog maar weer wat verder gekeken want als je net van binnen komt is je nachtzicht weer weg en kom je niet verder dan 2. Ik probeer M35 opnieuw met de Zenithstar en vind hem nu wel. Leukleukleuk. Ik zoek nog naar een andere OC in Gemini maar die vind ik niet. Door naar M44. Ik heb dat altijd een onding gevonden maar afgelopen weekend zag ik hem door de 70mm WO van een ander, onder een wat donkerdere hemel, en dat vond ik toch wel *erg* leuk. Dus bij deze ook maar eens geprobeerd en inderdaad, er zit meer in dit cluster dan ik had gedacht! Naast de stuk-of-wat helderdere sterren, zie je op de achtergrond ook een laagje van wat minder felle sterretjes. Erg leuk!

Ik probeer M65 en M66, dat zou toch moeten kunnen met de ZS. Had ik gedacht. Oh Amsterdam… (Leeuw stond op het Zuiden en in het Zuiden is het een heel stuk lichter dan in het Noorden). Ik probeer het met de GSO. Dat lukt wel, maar ook niet van harte. Met 50x zie ik niks. Op 110x zie ik alleen M65 en 66, maar de hamburger niet.

Nu begin ik toch wel benieuwd te raken naar de NELM. Ik vond het wel lastig om te doen. Het moet ergens tussen de 4.4 en 4.7 zitten denk ik. Dit was om 23:55. Jammer genoeg staan er geen sterren van 4.5 en 4.6 tussen. In ieder geval geen vetpot dus. Ondertussen heb ik trouwens wat betere kaartjes geprint http://www.imo.net/visual/major/observation/lm en in insteekhoezen gestopt, voor de volgende keer.

Omdat het dus in het Noorden wat beter is dan in het Zuiden doe ik nog een dobsondansje in Grote Beer. M51 lukt zowaar best goed! M81/M82 staan er ook fraai bij maar ondertussen beginnen mijn ogen zich toch te realiseren dat ze al een druk weekend achter de rug hebben en beginnen wat te protesteren. Tijd om op te breken dus. Nou ja, ik heb in ieder geval toch weer wat kosmische fotonen binnen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.