
Roboscoop cursusje gevolgd
Kom net terug van een anderhalf-daagse workshop werken met de LCOGT telescopen. LCOGT staat voor Las Cumbres Observatory Global Telescope Network, en is zoals de naam al zegt een netwerk van telescopen over de hele wereld. Deze telescopen worden gebruikt voor wetenschap, maar -zo bleek- ook voor outreach, en dan voornamelijk veel in de klas. De organisatoren van de workshop waren op zoek naar input voor uitbreiding van het outreach-gebruik, en dat is ze volgens mij goed gelukt. Met de belofte van een uur waarneemtijd op de 1m-telescopen en pannekoeken waren er toch zo’n 30 personen van over de hele wereld naar Leiden gekomen voor deze workshop. De gekste ideeen kwamen op tafel (zoals een Virtual Reality applicatie met een Star Trek-achtig bedieningspaneel waarmee je ‘live’ de telescopen zou kunnen bedienen), maar ook een aantal (volgens mij) leuke dingen die goed te doen zouden zijn.
Voor ons als gebruikers was het ook geweldig, want een mooi moment om van gedachten te wisselen over outreach en natuurlijk een mooie kans om ‘je lievelingsobject’ met een giga telescoop te fotograferen. Het eerste object waar ik aan dacht was M5. Ik plan was om een gifje te maken van de helderheidsveranderingen van de variabelen in deze bolhoop, maar eerst maar eens klein beginnen natuurlijk 🙂 Enfin, de web interface is kip-simpel, dat hebben ze heel goed gedaan.Dus binnen een paar minuten was mijn waarneming ingepland om binnen de komende 24 uur uitgevoerd te worden, en kon het lange wachten (en verdere brainstormen en pannekoeken-eten) beginnen.
Wat ik ook *erg* cool vond was de status pagina. Die vind je hier: telops.lcogt.net. Dit is een kleine screendump:
Zoals je ziet kun je informatie krijgen over het weer (bij deze telescoop is het dus geen waarneemweer ;)), de status van de telescopen en als de telescopen bezig zijn, kun je zelfs de laatste foto’s bekijken. Alleen dit al vond ik zo cool! Ik zou hier al een uur mee vol kunnen kletsen!
Iets anders dat ik heel vet vond was de messier bingo. Jaja, messier bingo. Waarom niet? Hartstikke leuke manier om met kinderen de verschillende types deepsky objecten te leren! Er worden foto’s gebruikt die door scholen gemaakt zijn, en je kunt de informatie uitzetten en daarmee bijvoorbeeld ook een overhoring doen.
Maar er werd natuurlijk ook hard gewerkt: Zo hebben we dus zelf geleerd om te gaan met de telescopen en met de data die je daaruit kan verkrijgen. Verder dus veel gebrainstormd over hoe je welk type outreach (op school of juist heel informeel bij een concert of op straat) kunt doen met de LCOGT telescopen en ook wat zij nog kunnen doen om het gebruik voor outreach beter te maken. Ik vond het een erg geslaagde workshop!
En dan zijn jullie natuurlijk allemaal heel benieuwd hoe mijn foto is geworden!
Tadaaaa:
(Dit is dus 1+1+1 minuut, en niks nie stacken nie, alleen combinatie van de 3 kanalen. Ik heb zojuist een observatie ingepland die ik wel kan gaan stacken.)