Astronomie,  Waarneemverslagen

Bij twijfel gaaaaan

Gisteren was weer een goed voorbeeld van “Bij twijfel: Gaan!”. De voorspellingen waren bijzonder gevarieerd (echt, zo gevarieerd dat het knap was) maar ik kon de LightBridge 3 verdiepingen hoger horen trappelen. (Ik deed het natuurlijk voor de telescoop ). Dus na het eten lekker de auto volgeknald en hopseflops naar het bos. Ik had Youri meegenomen, niet mijn vriend maar een vriend  Die had pas een 80mm achromaatje gekocht en wilde dat ding natuurlijk ook dolgraag ff uitproberen. Toen we in het bos aankwamen was het Echt Heel Goed. Wow wat een sterren, wow wat een transparantie! Super! Dus gauw (dat is relatief) de spullen klaargezet. De LightBridge moest mijn aandacht delen met de 80ED, maar was allang blij dat ze weer mocht buitenspelen.

Ik begon met de Pleiaden. De nevels daarin stonden al heel lang op mijn verlanglijstje! Ik richtte de ED erop en: BAM! Daar stonden ze! Blijblijblij, stuiterstuiterstuiter… Maar al snel sloeg toch de twijfel toe want ik zag iets meer nevel dan dat er zou moeten zijn… Even een check op nabije Aldebaran en ook die had een “nevel”. Grmbl… Dus alle sterren hadden gewoon een enorme halo. Weet iemand waardoor dit komt en wat je ertegen kunt doen en hoe je kunt weten wat de nevel en wat optische onzin is?

Enfin, na een heleboel geharrewar, en samen met Rem vanalles en nog wat proberen weet ik in ieder geval wel zeker dat ik de Meropenevel gezien heb! Uiteindelijk door in de 12” met 11mm oculair en CLS filter Merope uit beeld te zetten, en toen bleef er een diffuse diagonale nevel over, bijna beeldvullend maar precies mooi te zien in dit oculair. Yeaahhh!

In de tussentijd waren er hier en daar wat wolkjes overgestoken en af en toe zwelde dat wat aan, maar nog niet voldoende om ermee op te willen houden. Rem had ondertussen het trapezium in beeld en je kon de E- en F-ster er echt gemakkelijk uitpikken! Cool.

Ondertussen had ik dus de PSA nog helemaal niet in mijn handen gehad. Rem zette NGC 3184 in beeld, waar we vorig jaar ook op de Knardijk naar gekeken hadden. Volgens TomC’s 110 is dat een prachtige galaxie met spiraalarmen en weet ik het, maar wij zagen het niet. Ja, wel het stelsel maar al die prachtige details lukten niet. Ik probeerde het nog even met de LightBridge maar dat was niet beter. In de tussentijd begon de bewolking weer wat aan te zwellen dus even naar Jupiter. En dat werd wat langer naar Jupiter want wat stond die er knap bij zeg! GRS pontificaal in beeld, details in de banden, een soort van lichtere baan in een van de banden, een scherp afgetekende rand om de GRS… Als ik alleen daarvoor al naar het DGB had gereden, was ik een tevreden mens geweest.

Maar dat was nog niet alles, want ik heb ook nog het Leo triplet in beeld gehad. Tevens zonder PSA, op instructies van gixer die het ook al in beeld had en voor wie ik nog een verrassingsgalaxie in beeld heb gezet door zijn scoop per ongeluk een zwieperd te geven. Ik hou van het Leo triplet. Ze zijn cute. Mijn lievelings is de hamburger

Ik heb het gevoel alsof ik veeeeeeel meer gezien heb, maar volgens mij was dat het einde alweer. De wolken begonnen om 23u toch wel erg irritant te worden dus we zijn om 23:15 al gaan opruimen. En dat was geen slecht idee, want op weg naar huis hebben we nog een paar buitjes op de voorruit gehad. In ieder geval ben ik een tevreden mens, ook al heb ik de PSA amper in mijn handen gehad en ik 0 starhops heb gedaan. Ik hoop dat ik dat nog kan 😮

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.