Astronomie,  Waarneemverslagen

Beter gelukte foto’s + Pluisjes zoeken op het balkon

Woepie, gisteravond na een geslaagde barbecue weer het balkon op gedoken. Het leek eigenlijk een waardeloze avond te worden want op dat moment was het redelijk bewolkt en het woei als een gek, maar ik moest en zou toch die time lapse proberen! Nu dus wel met het opslaan van de afbeeldingen *bloos*. Meteen weer een nieuw leermomentje: handmatige settings en timelapse van zonsondergang gaan niet zo goed samen. Het werd al gauw te donker nadat de zon echt onder was. Maar toch een aantal shots kunnen nemen van ongeveer dezelfde lichtintensiteit en die heb ik vanmiddag toch tot een aardig (wel kort) filmpje weten te brouwen. Was niet eens zo moeilijk 🙂

Afijn, dus timelapsen als een malle, ondertussen blogje schrijven en checken of het allemaal wel goed ging. Hierna heb ik nog wat foto’s genomen van de zomerhemel nèt boven het dak uit. Je zag daar lier, hercules, draak, een stukje zwaan… Heel mooi. Heb met wat settings zitten pielen maar ook (in het kader van wie niet waagt…) toch weer een aantal “dezelfde” foto’s genomen, om het opnieuw mee te proberen met DSS.

Hierna nog wat geprobeerd van Saturnus te fotograferen, en een stukje onder Boötes, maar eigenlijk begon de waarneemjeuk wel te erg te worden, dus na een tijdje mee gestopt en gewoon Saturnus gaan waarnemen 🙂 Helaas was dat door de wind (en hoe laag hij stond) niet zo gemakkelijk, de seeïng was volgens mij ook niet zo best, of misschien lag dat toch aan de wind. In ieder geval bewoog ‘ie aardig door het beeld en bijvoorbeeld de Cassinischeiding was al teveel gevraagd.

Toen viel me op dat Hercules er wel erg voordelig bijstond, dus die heb ik nog even in zijn okseltje gekoekeloerd. Eigenlijk was de hemel nog te licht op dat moment maar ik kon ‘m toch aardig oplossen! Daarna besloot ik er nog maar een paar te doen: M3 en M53 in Coma Berenices. Dat was dit keer nog wat lasiger dan normaal, omdat ze al best wel laag en richting het zuiden stond, in een stukje hemel waar je echt geen enkele ster zag. Eerst met de bino dan, daarna met de zoeker gehopt vanaf Cor Caroli naar het haar van Berenice (waarmee ik met de buis van de dobson al bijna in de plantenbak hing) en van daar naar Beta CB. Van daar werd het weer even lastig, mede door de plantenbak, maar uiteindelijk had ik dan M3 in het vizier.

Die viel me wat tegen tov M13 maar dat is misschien wel logisch. Ik zat ook met de helft van de opening van de dob tegen het hek van het balkon te staren, en het was daar dus wat lichter dan bij Hercules. Heb het nog geprobeerd met de barlow maar dat werd heel dof. Uiteindelijk met mijn 7,5mm plössl het beste beeld.

Nou, dan M53 ook nog even, toch? Na een paar keer de juiste hop te pakken en daar was ‘ie dan. In de zoeker leek het zelfs bijna een ster, maar het was toch echt een hoopje. Ook hier de 7,5mm plössl tegenaan, helaas net weer wat minder spectaculair dan M3. Oh well, als ik terugdenk aan iets meer dan een jaar geleden, dat ik van zijn lang zal ze leven Coma niet kon vinden…

Hierna wilde ik M27 gaan proberen maar die stond te dicht bij het dak en het was onderhand ook al 2 uur geworden. Tijd om een andere hobby te gaan uitoefenen: slapen. Want vandaag zou de wekker dan weer om 7u gaan: Mac moest op tijd weer beginnen. Zelf had ik in de planning staan om dan nog even te blijven liggen maar dat lukt natuurlijk niet als je wacht op een pakketje.

Vandaag heb ik dan weer een beetje verder gespeeld met bewerkingssoftware, en het gaat me dit keer wat beter af! Met deepskystacker en GIMP mijn zomerplaatje bewerkt, helemaal trots, tot ik in gesprek raakte met Twan die ook wel eventjes los zou gaan op mijn fotootjes. Dayum, dan voel je je opeens wel wat minder stoer hoor 🙂

Wel grappig om ff de plaatjes erbij te zetten: Deze is kaal.(Als je erop klikt krijg je een grotere versie trouwens)

capt0001

Dit is mijn eerste bewerking, waar ik eigenlijk best heel trots op was 🙂 Gestacked en daarna wat bewerkt in GIMP.

wowzers

Deze is door Twan bewerkt:

Esther_450D_ISO800_F3.5_5lights_1mn20sB

Toen heb ik het zelf ook nog maar eens geprobeerd. Hij is lang niet zo goed als die van Twan maar gezien mijn totale gebrek aan ervaring ben ik er wel blij mee:

nou

Comments Off on Beter gelukte foto’s + Pluisjes zoeken op het balkon