Astronomie,  Waarneemverslagen

Pagina 67

Gisteren weer naar het Dijkgatsbos geweest! Vorige week had BoertjeB al een topic geopend om het mooie weer dwingend af te dwingen, dus ik had er de hele week al naar uit gekeken. Het afdwingen bleek nog effectief te zijn ook! Er was nog even gesteggel van gaan we wel of gaan we niet, maar Petelaa hakte uiteindelijk de knoop door! We gaan gewoon! Heel cool dat ze helemaal vanuit Utrecht naar het noorden kwam. En goed gegokt ook nog want het was geweldig! Lekker droog, redelijk donker, helemaal geen last gehad van wolken of heiïgheid.

Zelf had ik eigenlijk standby maar omdat de weersomstandigheden er wel errug positief uitzagen had ik toch op het laatste moment vervangers geregeld. Ik hoop dat ze het rustig gehad hebben. In ieder geval kreeg ik zelf nog om 9 uur een telefoontje dus moest ik me daarna opeens haasten. Terwijl ik eigenlijk nog een tukje had willen doen in verband met een behoorlijk heftige werkweek.

Anyhow… Karretje ingeladen en scheuren dus! Ik wilde dit keer de EOS met statiefje en Aputure timertje gaan uitproberen, om een time lapse te maken van de avond. Ik vond die van Petelaa van vorig jaar juli zó leuk! Helemaal leuk dat Petelaa er dit keer ook was en ook een timelapse ging maken. Eerst wat heen en weer gesjouwd en gerommeld met de timer. Had natuurlijk vantevoren moeten uitzoeken hoe dat ding werkt, maar heb er geen tijd voor gehad… Op een goed moment dacht ik ‘m te hebben, dus toen kon ik me bij het schone volk voegen om te gaan waarnemen!

Het was best een aardig groepje! Diehard BoertjeB natuurlijk, Petelaa, Astro.to en Surya waren er. Grappig genoeg allemaal redelijk jonge goden terwijl het beeld van amateurastronomen toch is dat het allemaal babyboomers in hun midlife crisis zijn.

Afijn, maar eens aan de telescoop gaan zitten. Het was op dat moment nog lang niet donker eigenlijk, dus maar even begonnen met Saturnus met verschillende oculairs. Heb nog geprobeerd om M5 te gaan zoeken maar je zag nog zo weinig sterren en een star hop vanaf Spica zag ik niet zitten… Waarschijnlijk had ik het van boven moeten proberen, maar ach…

Bij de jeugdherberg naast de parkeerplaats was een jeugdkamp bezig en kwamen ondertussen een stel begeleidsters met wat kinderen langs om te kijken. Ze hebben niet met mij meegekeken, maar ik was ook nog half mopperend aan het stakkeren terwijl anderen al de zwannevel in het vizier hadden…

Meteen een leermomentje: Ik was vergeten om een printje te maken van de hemel op dat moment. Dat heb ik toch nog best wel nodig. Vooral op het moment dat het object dat je zoekt aan de rand van een kaartje in de PSA zit. Gelukkig had Surya een echte planisfeer mee en kon ik die even gebruiken.

Daarmee had ik dan Lambda Aquillae gevonden en zijn we op pagina 67 aangekomen. Dat is de pagina in de Pocket Sky Atlas met het gebied rondom Scutum en Sagittarius waar ik vandaag wilde gaan observeren. Ik had vorige keer in het bos natuurlijk bij BoertjeB al die mooie nevels gezien en die wilde ik echt zelf nog vinden/loggen. Vanaf Lambda eerst richting M11 wat echt een heel makkelijk object is om te vinden. Ik had het advies gekregen om die nog wat meer vergroting dan 110, dus 160x genomen, maar ik vond het met 110 toch mooier omdat dat meer een overzicht gaf. Met 160 zat ik er middenin maar dat is een plössl met 50 graden beeldveld terwijl de 11 (110) 82 graden is. Dat verklaart misschien het verschil. Had natuurlijk de barlow kunnen gebruiken maar die is toch niet zo best…

Voorwaarts! Naar M26, althans, dat denk ik. Maar ik kan ‘m me niet herinneren en heb er geen aantekening van gemaakt. Dus hij gaat niet in deepskylog. Daarna probeerde ik de eagle en omega nebula’s te vinden en dacht even dat ik ze had, maar blijkbaar zat ik er nog een paar graden naast. Ellendige driehoekjes!

Ik wil deze dus ook de volgende keer opnieuw gaan zoeken omdat ik ze niet zelf heb gevonden maar ik denk dat ik deze wel log. Ik heb namelijk uitgebreid zitten genieten van vooral M17, de omega (of zwaan-)nevel. Ik zag hier het kroontje niet, maar hij knalde wel uit het oculair! En dat zo dichtbij de horizon op een grijze nacht! Althans, met UHC-filter. Wat ben ik *blij* met dat ding, zeg!!!

M16 was ook heel gaaf, een sterrenclustertje met neveligheid eromheen. Moest wel lachen om de opmerking van Surya dat ik de pillars of creation daar toch niet in zou gaan zien. Maar ik vond ‘m wel erg indrukwekkend terwijl ik toch stemmen om me heen hoorde dat hij niet zo boeiend was.

Door naar M25. Vulde half beeld in de 24mm, niet heel veel sterren die wel redelijk helder waren. Vervolgens M24, mooie ovaal met iets dichtere bevolking van sterren in de zoeker. Dit schijnt een verrekijkerobject te zijn maar als je met het oculair kijkt vallen er opeens veel meer sterren op!

Van M24 naar M23, een cluster ernaast. Ik moest iets verder naar rechts dan ik dacht maar toen ik er eenmaal was kwam er wel een verbaasd en enthousiast ‘oh!’ uit mijn mond. Niet heel fel, wel heel fijn.

Hierna kwamen we uit bij mijn favoriet van de avond: De trifidnevel. Dit is een pracht van een combinatie van een cluster sterren met neveligheid erbij. Er zit een donkerdere baan tussenin en is zo rijk aan variatie dat je er uren naar kunt kijken. Ik dacht even dat één van de delen M21 was maar dat had ik mis.

Helaas was de lagunenevel M8 al achter de boom verdwenen… Maar ik kon nog wel een stuk naar links naar M22. Dit is wel een flinke bolhoop maar knalt er niet zo lekker uit als M13. Zou wel een lagere (of zeg je dan hogere?) magnitude hebben dan M13 maar omdat hij zo dicht bij de horizon staat waarschijnlijk, knalde hij er niet zo uit. Desalniettemin een erg grappig object.

Ik heb ook nog even M28 in het oculair gehad maar toen ik er een sterkere vergroting op wilde loslaten was ik ‘m kwijt o_0 Ondertussen was de boel alweer wat verschoven dus had ik de hoop dat M8 toch weer langs de bomen tevoorschijn was gekomen maar dat was helaas niet het geval.

Toch erg blij met mijn vangst in dit gebied! Ik hoop ‘m gauw in de herhaling te kunnen doen.

Ik heb hierna nog een tijdje zitten zoeken naar M27 maar naar ik nu merk met het verkeerde kaartje van de PSA. Ik kon ‘m voor geen meter vinden (wel de kleerhanger gezien!) gewoon omdat het aan de rand van een kaartje zat. Ondertussen begon de melkweg alweer een beetje te verdwijnen en gingen een aantal mensen alweer opbreken dus ben ik dat ook gaan doen.

De camera ophalen dan. Gedurende de avond had ik een paar keer langsgelopen om te controleren of hij het nog wel deed en volgens mij had hij best lang doorgelopen maar nu was hij toch echt leeg. Gelukkig had ik nog een extra batterijtje, dus kon ik even checken of hij het wel goed gedaan had. Ik schrok er erg van want de foto’s waren veel te donker en toen ik zo de boel een beetje langsklikte leek het er ook op dat maar één op de drie foto’s redelijk goed was gegaan. Ik was dus een beetje bang dat ik het toch niet goed had gegaan met de timer, maar dat bleek gelukkig mee te vallen. Ik had ook perongeluk in avi geschoten ipv RAW. Stomstom, aan het begin van de avond had ik het nog met Petelaa over de foto’s gehad en zij trekt de camera veeeel meer open, maar ik heb op dat moment niet even de moeite genomen om de settings aan te passen. Op dat moment leek het namelijk nog best redelijk te gaan. Maar ja het was nog hartstikke licht…

Toen ik thuiskwam ook, overigens… Ik lag om half 5 in bed.

Vanmorgen heb ik de foto’s nog een keer bekeken en het is niet zo heel erg, het timen is wel gewoon goed gegaan, en driewerf hoera voor een vriendje met blender skillz want daarmee hebben we de levels van al die foto’s in één keer kunnen aanpassen en er een leuk filmpje van kunnen maken ^_^

Hier is het filmpje:

Timelapse Dijkgatsbos 5 juli 2013 from Esther Oetie on Vimeo.

 

Comments Off on Pagina 67