Astronomie,  Waarneemverslagen

Sfeerfoto’s Dijkgatsbos

Het was alweer veel te lang geleden dat ik er was: Het Dijkgatsbos in Wieringerwerf. Voorheen was ik daar zo’n beetje iedere maand te vinden rondom nieuwe maan maar door omstandigheden was het nu een half jaar geleden! Dat vroeg om een extra lange sessie. We begonnen daarom al om 19:30 met een barbecue, met Rem, Roeland, Hans en ik. Later schoof Eli nog aan en kwamen ook Mark en Arno Mark erbij.

Niet iedereen had een telescoop mee dus we deden een soort van ‘best of’ door de verschillende kijkers: M13, M11, M51, terwijl we verder vooral bijkletsten en grappen en grollen maakten. Ik had ook een nieuw filter voor mijn camera, om de sterren op de foto’s beter te laten uitkomen. Daar moest mee geëxperimenteerd worden natuurlijk 🙂 Hier zijn wat foto’s.

De sterrenhemel in het DGB

Het is duidelijk dat ik wat roestig ben: Door het filter komen de VORMEN van de sterren ook beter naar voren en valt het dus op dat die behoorlijk vervormd zijn. Als ik nou heel even wat meer had nagedacht had ik hem iets kunnen afstoppen but I didn’t… Dus nou ja, volgende keer weer beter 😀 Nog meer reden om er binnenkort nog een keer op uit te gaan!

Verder ben ik wel erg blij met het effect, het maakt de foto’s een stuk sprekender. Zeker de moeite waard dus!

Oh voor ik het vergeet: Je mag dus normaliter niet na het donker in natuurgebieden zijn in Nederland! Wij hebben een vergunning van de gemeente om daar wel te zijn maar pas op voordat je expedities naar dit soort plaatsen plant! Voordat we die vergunning hadden zijn we wel eens weggestuurd en ik ken mensen die op andere plekken zelfs een dikke boete hebben gekregen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.