Astrofotografie,  Astronomie,  Waarneemverslagen

Gaat ze dat OOK nog doen

Vorige week is mijn volgplatform gerepareerd door Michael en om dat te vieren had ik van mijn werk een van de ZWO ASI 120MC’s geleend om een beetje mee te spelen met de 8″ dobson. We gebruiken deze op het moment toch nog niet dus waarom niet… Met zo’n speciale astrocamera kun je heel goed planeten fotograferen door een kort filmpje te maken en van alle frames de allerscherpste uit te kiezen en te stacken, om zo een zo scherp mogelijke foto te maken. De planeten staan momenteel erg laag dus ik verwachtte geen spectaculaire beelden, maar ach. Als je de wolkenbanden kunt zien is dat al leuk.

In eerste instantie samen met Machiel Jupiter gedaan. Oh het werkt! Paar filmpjes gemaakt, die zagen er ECHT niet uit! Maar gelukkig is er bewerkingssoftware en simsalabim….

 

 

 

 

 

 

Woooohooooo! Vet he? Het is geen Hubble natuurlijk maar toch! Superblij! Daarna ging Machiel naar bed en heb ik nog Saturnus gedaan vanuit de voortuin. Wel een beetje boel ongemakkelijk hoor, sta je daar… Er kwamen nog allemaal mensen net thuis. Nou ja. Ook dat resultaat mag er zijn!

 

 

 

 

 

 

Gisteravond heb ik opnieuw wat foto’s gemaakt. Helaas bleek Saturnus te laag te staan voor de achtertuin maar Jupiter lukte nog wel, EN er was een schaduwovergang te zien, samen met de GRS! Wel was de seeing dit keer minder en had ik misschien niet de barlow op 2x moeten gebruiken, maar op 1.5x zoals donderdag. Alsnog zie je nog best veel details!

En  zo doe ik opeens ook aan planeetfotografie 😮 Het is een veel sneller proces dan deepsky, dat bevalt me wel!

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.