Astrofotografie,  Astronomie

Jupiter en Saturnus vanuit de voortuin 22-7

Oh oh wat is dat ongemakkelijk altijd. Om zo vroeg mogelijk Jupiter en Saturnus in beeld te kunnen hebben, moet ik de kliko’s aan de kant zetten en dan in het daarvoor bestemde nisje gaan zitten. Je zit dan een beetje verstopt, net alsof je stiekeme dingen aan het doen bent. Dus alle buurtbewoners die de hond aan het uitlaten zijn, of net thuiskomen ofzo, die zien mij daar zitten net alsof ik aan het gluren ben :S

Gelukkig had ik bewaking, dit keer.

Hulp/bewaking

En nou ja, vanuit de achtertuin wordt hem niet. Een mens moet wat 🙂
Dus, foto 1, met GRS, Io en de schaduw van Io. 25% van 3424 frames met ZWO ASI 120MC-s, televue 2x barlow, 8″ GSO dob op Sumerian volgplatform.

Jupiter met GRS en schaduwovergang van Io

Ik heb nog een test gedaan tussen de ‘el cheapo’ barlow en de Televue en ik geloof dat het toch niet megaveel uitmaakt, en als er een verschil is, dan is het resultaat met de naamloze zelfs ietsje beter! Het is natuurlijk ontzettend lastig om dit 100% toe te schrijven aan de barlow, de seeing of mijn focus-skills kunnen ook het verschil gemaakt hebben.

Vergelijking Jupiter met naamloze en Televue barlow. De versie met GRS en schaduw verder naar rechts is de naamloze barlow.

Na Jupiter heb ik ook nog wat filmpjes gemaakt van Saturnus. Een combinatie van 7 filmpjes en daar de beste 3% leverde dit resultaat:

Saturnus op 14 graden hoogte.

Al met al is het de kromme tenen wel waard dus 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.