Astronomie,  Waarneemverslagen

Poollicht! *boink!*

Gistermiddag, na een heerlijke zonnige dag, kreeg ik opeens een mailtje van poollicht-alert. Er zou een zware geomagnetische storm gaande zijn, een G4 met KP8. Wat die G en KP zijn weet ik nog steeds niet maar de schaal van G loopt tot 5 en van KP tot 9. Dus dat klonk wel goed!

De vorige keer dat we op poollicht-expeditie waren gegaan hebben we niets gezien en een flard op de foto gezet, maar nu waren de voorspellingen hoopvoller. Echter, vorige keer hadden we een dag (2?) voorbereidingstijd, nu was het een waarschuwing om 4u voor díe avond. Arghl… Rennen dus! Gauw Youri opgetrommeld en Mac meegesleurd aan zijn haren en op naar het Dijkgatsbos.

Bij aankomst in het bos was er nog niks te zien. Bovendien was het heiiiger dan de vorige keer. Een van de aanwezigen hoopte op betere omstandigheden op de Afsluitdijk en stapte zijn auto in. Arme, arme jongen… Het moment dat hij wegrijdt beginnen zich zuilen te vormen. Youri en ik als een malle de cameraspullen tevoorschijn gehaald, en gelukkig maar want het begon eigenlijk met het hoogtepunt.

Supergaaf om eens meegemaakt te hebben!

Dit is de eerste en meteen de mooiste foto die ik heb gemaakt:

Aurora 17 maart '15

Dit is een filmpje van het eerste stukje:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.