Astronomie,  Waarneemverslagen

1 augustus sprookjesachtige nacht in het bos

Wie had dat gedacht, middenin de zomer op een werkdag eropuit om te gaan waarnemen? Ik in ieder geval niet, ik had plannen om dit weekend te gaan. Maar de voorspellingen voor het weekend waren grillig en op het forum hing een soort van gelaten spanning: Donderdagavond zou fantastisch worden. Dus donderdagochtend nog geregeld dat ik op vrijdag wat later kon komen en zo kon ik dan toch ook meegenieten van deze prachtnacht. En ik ben erg blij dat ik die beslissing genomen had, want een brakke vrijdag is een stuk leuker als ‘ie wordt opgeleukt door allerlei lyrische waarneemverslagen en het gevoel ‘ik ben daar ook bij geweest!’.

Afijn, dus na het werk gauw eten, en een klein beetje proberen voor te bereiden. Er werd gewaarschuwd voor muggen, en gelukkig was ik tijdens het Limburgweekend samen met Hyperion en de vrouw van (forumnaam kwijt, sorry?) op een heuse queeste geweest naar Deet. Alleen, dat stomme potje was nergens te vinden. Gelukkig lag er ergens nog een flesje van 5 jaar oud dus dat maar meegenomen.

Toen we aankwamen (vriendjelief was ook weer mee) was het al een drukte van jewelste. Een man of 5 en een enorme horde muggen. Dus met gevaar voor eigen leven (mwoa ) met ouwe Deet gesmeerd. Kreeg er wat van in mijn mond, wat is dat spul vies zeg! Volgende keer (vanavond!) vantevoren en wat meer met beleid smeren.

Anyway, telescoop opgezet, gecollimeerd (was het eigenlijk al te donker voor, volgende keer toch wat eerder komen), en toen de camera neergezet voor een volgende time lapse. Aan de ene kant wilde ik graag wat hoger gaan schieten, zodat er minder lichtvervuiling te zien zou zijn, maar aan de andere kant kon ik het toch niet laten om weer de melkweg èn de mensen op de foto te proberen te zetten. Uiteindelijk dus min of meer dezelfde opstelling maar dan een maandje later Ik heb wel een iets langere sluitertijd genomen en nu zie je wel erg duidelijk streepjes op de afzonderlijke foto’s. Weer wat geleerd!

Anyway, terug naar de telescoop! Ik was er voor het eerst op uit met mijn nieuwe 12″ en kon echt niet wachten tot ik de ‘wonders of the universe’ met grotere ogen kon aanschouwen. Dus zodra het een beetje donker was begonnen met M11. Waaaaauuuuwwwww….

Toen even M51 geprobeerd. Die kon ik op het balkon vorige keer echt niet zien en ik wilde toch even voor mezelf bevestigen dat ‘ie er echt zat, ja daar precies tussen de onderste twee van dat driehoekje daar. Stomme Purmerend met je licht. Ik zag nog niet echt stofbanden in het grotere deel, dus beloofde mezelf het later nog even te proberen.

Hierna door naar Sagittarius. Misschien was het doordat de telescoop zoveel groter was, maar ik was helemaal mijn gevoel voor schaal kwijt en dacht dat het driehoekje omicron, pi, xi het dekseltje van de theepot waren. Ik zat dus weer eens totaal in de verkeerde richting. Gelukkig kwam Harro al gauw te hulp met een laser om me de goede weg op te wijzen.

En daarna waren de eerste neveltjes al gauw gevonden. Niet zo gek natuurlijk in die buurt, je struikelt erover! Nu was ik in de veronderstelling dat ik de vorige keer M8 niet had meegepakt, dus werkte ik vandaag van laag naar hoog. Maar tot mijn verbazing bleek M8 juist één van die nevels van vorige keer geweest te zijn die me het meest was bijgebleven. Prachtig! Rechts een open clustertje van sterren en links daarvan een uitgebreid gebied van neveligheid met banen erin. Mijn favoriet in dat gebied? Ja maar M16 dan? En M17? En M20? En…?

De nevels in dat gebied zijn allemaal mega-spectaculair. Helaas was ik mijn krukje vergeten en mocht wel het campingstoeltje van BoertjeB lenen, wat wel iets scheelde, maar het was toch een beetje aanmodderen. Maar goed, na M8 volgde dus M20, wat minder helder maar desalniettemin prachtig neveltje met ook weer donkere banen erin. Hierna M17, knal! Wat springt die het oculair uit! Met veeeeeel meer detail dan ik vorige keer had gezien (en toen vond ik ‘m ook al zo geweldig). Daarna nog M16, weer een combi neveligheid met open cluster.

In de tussentijd werd de melkweg steeds beter zichtbaar en ik kan me niet herinneren dat ik ‘m ooit zo mooi heb gezien. Hij was bijzonder helder, en liep bijna van horizon tot horizon.

Gauw door naar de veil, en ondanks dat die nèt op de hoogte zat dat de schroef van de rockerbox de spiegelbak in de weg zit, had ik ‘m al vrij gauw in beeld. Zonder filter zag ik ‘m niet zo, maar met filter… Wat een eye candy, wat een detail! Woehoeh!

Ergens rond deze tijd ook door de telescoop van astro.to (16″) naar M27 gekeken. Dat moet je niet doe-hoen! Ik heb ‘m niet geprobeerd met mijn eigen telescoop maar door die 16″ was hij a-dem-be-ne-mend. Naast de overduidelijke klokhuisvorm zag je heel duidelijk nog een uitbarsting van lichtere (donkerdere?) neveligheid die daar haaks op stond.

Afijn, vanwege de ad hoc actie had ik geen waarneemlijstje, en was het plan om gewoon lekker in de melkweg te pielen en wat dingen in de herhaling doen maar dan met een grotere scoop. Dus even zoekende naar inspiratie met het blote oog van de melkweg genieten. Andromeda opgezocht, en is die wolk tussen Cassiopeia en Perseus echt het dubbelcluster? Verrekijkertje erbij, en jawel hoor! Gaaf!

Nou, nu het donker genoeg was nog maar eens M51 opnieuw bekijken. En dit keer zag ik wel de stofbanden, wat een pracht van een draaikolk!

Toen wilde ik gaan zoeken naar de bubble nevel, maar dat is niet gelukt. Ik had al vrij snel wel M52 in beeld, denk ik althans… Die was wel veel rijker dan ik me herinnerde van het balkon (dank je de koekkoek…) maar ik zag geen bubbel. Ook niet met filter. Misschien begon ik een beetje ongeduldig te worden. Of zat ik verkeerd.

Heb ook nog ergens naar de sluiernevel door die 16″ zitten kijken. Vorige keer had ik astro.to gevraagd om die eens voor me op te zoeken maar zelfs samen lukte het ons toen niet, maar nu stond hij er toch echt! Met OIII niet zo duidelijk maar met UHC… Ooh la la, die heksenbezem stond op het punt ons aan te vallen!

Nou ja, nog even M71 in de pijl kijken dan. Wat een verschil weer, met op het balkon en met mijn 8″… Prachtig!

Hierna heb ik nog geprobeerd om de saturnusnevel te zoeken maar ik kwam niet eens in de buurt. Ik had namelijk noch steenbok, noch waterman ooit gezien (nu dus wel ), en had geen all-sky printje mee, dus was eerst (weer) heel erg druk met kijken hoe-zit-dat-dan-daar… Ondertussen was het ook al wel redelijk richting tweeën aan het lopen en we hadden afgesproken dat we dan naar huis zouden gaan, om om 3 uur wel in bed te kunnen liggen. Dus het uiteindelijk maar opgegeven en de boel ingepakt en naar huis getoogd.

Ondanks dat ik wat slecht voorbereid was en tevergeefs naar sommige dingen heb zitten zoeken was het echt een geweldige avond. De muggen gingen toch redelijk op tijd naar bed en de melkweg was onvergetelijk. Ergens is het bijna zonde om zo’n enorm stuk optiek mee te nemen, Met een telescoop mis je het grote plaatje, èn de meteoren. Ik wil zeker een keer gewoon alleen met een ligstoel en een verrekijker naar het bos gaan. Maar voorlopig geniet ik eerst nog even van mijn verdubbeling van spiegeloppervlak

Ik vond overigens net het nieuwe flesje Deet, in verpakking en al, op mijn buro *proest*

En hier is de timelapse die ik gemaakt heb:

Timelapse 1 augustus Dijkgatsbos from Esther Oetie on Vimeo.

Comments Off on 1 augustus sprookjesachtige nacht in het bos