Astronomie

Schroefje! Awesome!

Hoe blij kan je zijn met een schroefje? Nou, heel blij! Zoals in de vorige post te lezen valt, was één van de schroefjes (eigenlijk is het een knopje natuurlijk) van de zoeker afgebroken. Dat was al meteen de eerste dag gebeurd: Bij het naar binnen dragen van de telescoop had ik ‘m niet van de buis afgehaald (terwijl dat toch echt niet zoveel werk is) was de roede van de luxaflex ertegenaan gekomen en was hij afgebroken. Argh!

Mac heeft nog geprobeerd ‘m te lijmen maar het mocht niet baten, later deze week brak hij toch weer af. Toegegeven, ik had ‘m weer niet van de buis afgehaald, maar dit keer schoof hij alleen maar langs de hordeur, geen tik, niks. Anyway, toch eigen schuld, dikke bult natuurlijk: ik ben slecht. En moest dus op zoek naar vervanging. Ik had al op het astroforum gevraagd of ik een beetje kans maakte om zo’n schroefje los te kopen, want het is natuurlijk eeuwig zonde, en ik had de raad gekregen het eerst bij een ijzerwarenzaak te proberen en anders eventueel Teleskop Service te mailen..

Zo gezegd, zo gedaan. Vanmiddag dus allerlei doe-het-zelf winkels en een ijzerwarenzaak langsgeweest. Eerst de doe-het-zelfert in het winkelcentrum om de hoek. Die verwees me naar een ijzerspeciaalzaak op een industrieterrein. Die kon me vertellen dat het ‘waarchijnlijk een Engels schroefje is ofzo’ en had ze ook niet. Had ook geen suggesties waar ik het nog meer kon proberen (thnx, joh!) dus naja, dan maar het stadje. Aldaar steeds vreemdere suggesties gekregen voor winkels om het te vragen, van fietsenwinkel tot Handyman, allemaal geprobeerd, maar helaas.

Ik was me al aan het voorbereiden op rondmailen, wat me een vrij kansloze exercitie leek, maar gelukkig kwam Mac toen met het idee om Ganymedes in Amstelveen even te bellen. Amstelveen is natuurlijk best goed te doen met de auto, en even een belletje is natuurlijk zo gepleegd, dus ik de telefoon gepakt. Ik moest er toch maar even mee langskomen werd me gezegd. Nou ja, dan zijn ze in ieder geval bereid me ook daadwerkelijk aan dat schroefje te helpen als ze dat kunnen. Ik voelde me eigenlijk een beetje bezwaard om een winkel waar ik nog nooit wat had gekocht met mijn probleem op te zadelen maar aan de andere kant, het is gewoon handel natuurlijk.

Afijn, wij in de auto gestapt. Lekker in het zaterdagse zondagsverkeer (rij toch door, mensen!) naar Amstelven. Bij Ganymedes aangekomen mijn ogen uitgekeken naar wat er allemaal stond, ik zou daar nog wel eens heen terug willen, gewoon om even goed rond te snuffelen, maar Mac moest nog dingen doen en ik moest plassen als een malle (mental note: nooit koffie gaan drinken vlak voordat je verwacht 1,5 uur geen beschikking te hebben tot een W.C.) dus gauw gevraagd.

En warempel! Ze hadden ‘m gewoon! Ze hadden nog een doos met tweedehands dingetjes liggen en het leek me helemaal niet onwaarschijnlijk dat ze me daar een zoekertje uit zouden verkopen dat dezelfde schroefies had, maar niks van dat dus. Binnen vijf minuten stonden we weer buiten, 1 euro betaald en klaar! Heel fijn.

Nou hoop ik alleen wel dat dit gewoon een gevalletje pech was met dat afgebroken schroefje, en dat het me niet nog een keer gebeurt (tweede keer breken was wel erg makkelijk, maar ja, die lijm is natuurlijk ook niet alles) want anders vrees ik dat ik toch echt òfwel een voorraadje moet gaan aanschaffen, òfwel een zoeker moet gaan aanschaffen met metalen schroeven.

Maar goed, voor nu ben ik blij, èn is mijn uitrusting compleet!