Astrofotografie,  Astronomie,  Waarneemverslagen

Komeet NEOWISE: Wat. Een. Ding!

Na meerdere teleurstellende “kometen van de eeuw” die hun rondje om de zon niet overleefden (ik kijk naar jou, ISON), en jaloersmakende foto’s vanaf het zuidelijk halfrond hebben “wij” nu eindelijk ook een blote-oog-komeet mét staart! En dat zónder hype vooraf. Ik heb hem 2x gezien dit weekend, vrijdag en zaterdag:

Vrijdag

Vrijdagavond 10 juli was het voor het eerst helder, na wat wel weken herfst leek, en stond ik om 22:00 (ok, veel te vroeg) klaar in de achtertuin. Het was nog even spannend of ik wel laag genoeg kon kijken dus ik was alvast op een stoel gaan staan met het statief op tafel maar gelukkig was mijn angst ongegrond: De komeet stond zeker hoog genoeg en al vrij snel kon je zelfs met het blote oog de staart zien! (Disclaimer: wij hebben een erg lage horizon aan de noordwestkant, YMMV!)

Wat een geweldige avond en wat een prachtkomeet! Terwijl ik tussendoor contact hield met verschillende astrovrienden via whatsapp probeerde ik wat dingen uit met de camera en probeerde ik details te zien met de verrekijker.

Hier zijn wat foto’s. Ze zijn met vrij simpele spullen gemaakt: gewoon een DSLR-camera met lenzen op een goedkoop HAMA-statiefje.

Komeet C/2020 F3 NEOWISE in de avondschemering op 10 juli rond 23:00 met Samyang 135mm F/2 lens.
Komeet c/2020 F3 NEOWISE later op de avond met TAMRON 70-300 zoom lens op 300mm.

Zaterdag

Zaterdagavond zou het weer helder zijn, en zou een vriend langskomen die ook graag fotografeert, dus we hadden afgesproken dat hij zijn camera zou meenemen en dat we samen een beetje zouden gaan fotonerden.

Zo gezegd zo gedaan: Camera mee, telescoop mee, Star Adventurer mee… En toen bleek dat de telescoop toch een tikkie te zwaar was voor de SA op die hoogte dus tracken zat er niet bij. Uiteindelijk maar een paar sfeerfoto’s gemaakt en een aantal subs om te stacken vanaf het statief.

Met 16mm lens op F/2.
Stack van 30 foto’s van een seconde met Tamron 70-300 op 300mm op ISO 3200.

De hemel was erg transparant deze nacht, we konden zelfs een hint van de Melkweg zien (en dat binnen de stad!), en we werden op het eind nog verrast door een prachtige oranjerode opkomende maan, vergezeld door Mars. Ondanks de ruzie met de Star Adventurer toch een heel geslaagde nacht!

Nu ik een paar uurtjes geslapen heb besef ik dat ik natuurlijk ook de Tamron-lens op de Star Adventurer had kunnen zetten, haha! Ik geloof dat ik een beetje moe was. Dus ik moet nog een keer komende week want ik wil toch wel heel graag ook de ionenstaart vastleggen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.