Astrofotografie

Een jaar min een dag

Ik heb het net even opgezocht: De dag dat ik de Intes MK67 ging ophalen was 25-11-2019. De dag dat ik hem weer verkocht was 24-11-2020. Ik was er erg blij mee en ik vond het supercool om met zo’n klassieke Russische schoonheid te werken, maar ik had wat problemen met de focuser en ook nadat goeroe Hans Dekker ernaar had gekeken was ik niet 100% tevreden over het beeld. Waar het aan lag, ik weet het niet, maar toen pasgeleden een bericht van Maurice Toet langskwam dat hij een nieuw baasje zocht voor zijn MK69 met Starlight focuser was ik al in de pen geklommen voordat ik zijn bericht uit had.

De MK69 is het iets jongere, fotografische zusje van de MK67, met een kortere brandpuntsafstand (dus lagere vergroting) dan de MK67 en hoewel ik het superleuk vond om op heel hoge vergroting te werken, had het dus ook zo zijn nadelen. Afgelopen dinsdag kwam Maurice een bakkie doen en hebben we geruild.

Meteen waarnemen!

En zoals ik wel vaker mazzel heb was het ditmaal ook weer raak: Het werd ‘s avonds helder!

Je ziet bijna geen verschil, maar dit is toch echt een andere telescoop!

Ik had een berichtje gekregen van waarneemmaatje Arno-Mark dat het ISS voor Jupiter en Saturnus zou langsscheren (althans, zo zou het lijken vanaf aarde gezien natuurlijk, er zitten “een paar” kilometertjes tussen), en dat leek me wel leuk om vast te leggen! Zou precies moeten passen in het beeldveld van de MK69!

Voor de zekerheid zette ik ook de DSLR klaar voor een widefield-opname, want als de berekeningen er een halve graad naast zitten, dan zou ik niks op beeld hebben. Gelukkig maar want hoewel de berekeningen prima waren, had ik zelf de telescoop stom neergezet en stond ik DOOR de vlinderstruik te fotograferen *facepalm* waardoor je amper details/contrast ziet.

Maar het maakt niet uit want ik heb lol gehad. Het was visueel erg leuk om te zien en het was erg grappig om via Whatsapp met mensen uit allerlei andere delen van het land contact te houden over hoe het anders was bij hun of hoe leuk het te zien was. Zo kun je alsnog samen waarnemen in coronatijd 🙂

Resultaten

Enfin, dit zijn de resultaten. Eerst de widefield (linkje van twitter want hij is enorm).

En hier het filmpje dat ik maakte met de planetencamera door de telescoop:

Ik weet niet waarom mensen altijd klagen dat nieuwe telescoopaankopen altijd leiden tot slecht weer: Ik kan regelmatig mijn nieuwe gear meteen uitproberen op de dag dat ik het koop!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.