Astronomie

Afsluitdijk: Update

Ondertussen staat de petitie bijna 48 uur online, en hebben er bijna 400 mensen ‘getekend’. Super! Ik was in eerste instantie toch bang dat het ergens tussen de 20 en 40 zou blijven steken, maar blijkbaar zijn er toch wat meer mensen die de duisternis belangrijk vinden! Dit is ook een prachtig signaal natuurlijk, tegen lichtvervuiling in het algemeen, en ik hoop dat het de tongen nog wat meer los zal maken over lichthinder.

Verder heb ik zelf ook niet stilgezeten. Ik heb contact gehad met Studio Roosegaarde en Rijkswaterstaat en zij hebben geprobeerd me gerust te stellen, maar er wordt weinig informatie gedeeld behalve wat er al gedeeld was. In September is er een expositie, op de dijk, en worden er meer details vrijgegeven. Helaas ben ik zelf tijdens de expositie in Kollase (nou ja, helaas… ;)) maar ik kan na de expositie ook nog een afspraak maken voor een tour. Natuurlijk heel hartelijk maar nog niet geruststellend. Dus we gaan gewoon door met handtekeninigen verzamelen, om een signaal te versturen dat lichtvervuiling teruggedrongen moet worden, in plaats van uitgebreid!

Er is trouwens onlangs een nieuwe duisterniskaart gemaakt, waarop je heel goed kunt zien hoe triest het met Nederland gesteld is. Je kunt hem bekijken op http://www.waarnemen.com/darkskies/. Vooral in Rotterdam en omstreken is het triest gesteld: Dat witte, dat betekent dat er maar 10 sterren te zien zijn met het blote oog!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.