Random

Armillairsfeer (oftwel: Google sky maps of the ancients)

Tijdens het limburgweekend ontstond op een gegeven moment een discussie over wat ik op dat moment nog een astrolabium noemde. Net even gegoogled en blijk het verkeerd onthouden te hebben, ik heb een armillairsfeer of armillarium staan. Ik weet niet of er veel mensen van gehoord hebben, maar vind het wel leuk om er wat over te vertellen.

Ik heb het ding begin vorig jaar (voordat mijn astronomie-gekte echt losbarstte) gekocht bij Loods 5, een interieurzaak in Zaandam. Ja, een interieurzaak. En niet gehinderd door enige kennis van zaken ook nog. Het zag er gewoon wel leuk uit Na een paar maanden vroeg iemand die op visite was wat het nou was… Tsja… Geen idee. Mijn zwager had het al opgezocht voordat ik er zelf aan toe kwam, en het blijkt dus een armillairsfeer te zijn. Ze werden gebruikt om de locaties van hemellichamen te ‘berekenen’. Je kunt de ‘bol’ uit de houder halen, en draaien langs beide assen.

Op de Engelse Wikipedia staat een beschrijving hoe het werkt, droge stof maar best leerzaam. Zo wist ik niet wat de kreeftskeerring was (de hoogste latitude op aarde waar de zon nog precies op het zenit komt). Mijn sfeer is iets anders dan die daar beschreven wordt, in eerste instantie dacht ik zelfs dat er wat miste.

Hier wat foto’s:
DSCF4004

DSCF4005

Toch wel leuk om juist nu, rond de langste dag van het jaar even bij stil te staan 😉

Comments Off on Armillairsfeer (oftwel: Google sky maps of the ancients)