Astrofotografie,  Astronomie,  Waarneemverslagen

Oh wow, mijn beste planeetfoto’s ooit?

Gisteravond was het weer helder en ik had toen ik eerder deze week buitenzat om te Geminiden te kijken gezien dat ik al vrij vroeg Jupiter en Mars kon zien vanaf daar. Dat is om meerdere redenen veel fijner dan in de voortuin zitten (hallo buren) dus ik besloot het eens daar te proberen.

De telescoop staat klaar in de achtertuin

Ik was vrij dus om 13:00 had ik de telescoop al buiten liggen. Het was buiten iets boven 0, en in de garage toch al gauw 11 graden dus dat scheelde weer qua afkoelen. Ook kon ik de iEQ45 daadwerkelijk pooluitlijnen in de achtertuin (winst!) dus de objecten langer in beeld houden. Chill! Jupiter bleek er toch nog niet te zijn om 17:00 dus ik begon met visueel waarnemen van Saturnus, en daar nog een paar filmpjes van maken.

Jupiter

Maar toen! Jupiter! De seeing was superstrak, de GRS stond voorop en met redelijk volgen kon ik filmpjes maken van 2,5 minuut. Tijdens het opnemen kon ik al snel even een ruwe stack maken en die was veel scherper dan ik ooit eerder had gemaakt. Grappig eigenlijk: Ik had gedacht dat het Jupiterseizoen wel over was! Maar dit is mijn beste “Goepie” ooit. Dit is het eindresultaat na combinatie van 4 filmpjes die ik heb gederotatet met WinJUPOS en daarna gestackt in Autostakkert.

Mijn beste “goepie” ooit <3

Na een filmpje of 4 merkte ik opeens dat het beeld minder werd. Je zag echt het effect van dat hij door de rook van een schoorsteen heen ging (ik fotografeer dan over de huizen heen). Dus de eerste paar filmpjes waren het best. Dan maar even eten. En hop, door naar Mars!

Mars

Ook hier waren de eerste paar filmpjes het best. Dit is mijn eindresultaat van Mars, ik ga niet eens die andere filmpjes meer stacken…

Mars vanuit de achtertuin op 16-12-2022 met 18cm Maksutov, 2xbarlow en zwo asi 224MC

Dit is een combinatie van 2 filmpjes van ieder 2,5 minuut, met WinJUPOS gederotatet en vervolgens gestackt in Autostakkert! Er zat nog een raar randje op aan de rechterkant, dat heet het edge rind effect en ik had in dit topic op Astroforum gezien hoe je dat een beetje kunt wegmoffelen. Er zit nog een heel klein stukje ook aan de linkerkant maar daar ga ik niet op zitten kniezen.

Anyway! Blij mee! Ik heb dus nog wat meer filmpjes waar ik misschien volgende week (ik heb vakantie) nog een beetje mee ga klooien, maar vooralsnog ben ik zeer in mijn nopjes met mijn Mak180 <3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.