Astronomie,  Waarneemverslagen

“Tot volgende week!”

Wow, wat is die Melkweg mooi met een astroduistere achtergrond! Weer een geslaagd sterrenfeestje, ter ere van de terugkeer van het astronomisch duister, en de nieuwe vergunning van Staatsbosbeheer. Helaas wel op zondag dus voor een aantal van ons een brakke werkdag, maar het was het wel weer waard! Toen we aankwamen waren er nog wat wolken aan het overwaaien, maar we hielden de moed erin en werden inderdaad beloond met een aantal uur wolkeloze, supertransparante, duistere hemel met een kolkende sterrenmassa van een Melkweg, een stel joekels van meteoren, een UFO (we weten niet wat het was ), Saturnus en natuurlijk allemaal een handjevol nieuwe DSO’s gescoord.

Ik kwam als eerste aan omstreeks 22:20. Snel de telescoop de auto uit om af te koelen want ik wilde Saturnus en Mars nog zien. Zoals gewoonlijk rond deze tijd waren de zomerspelen aan de gang: jeugdkampen in het bos, met als basis de Snippenwei, wat volgens google een camping is. Ieder jaar hebben we wel bezoek gehad van de leiding van het evenement. Maar nu waren ze alleen nog aan het feestbeesten in het huisje.

Al gauw kwam Jan er ook aan, en later Remko en Martijn. Ik had wat collimatieprobleempjes maar met de top tip van Jan van Gastel via Janbstar (gewoon alles losdraaien, en met je hand de spiegel goed zetten) lukte het uiteindelijk. Het was relatief koud voor begin augustus, en naast het feest bij ‘de buren’ waren er ook in de verte een stel ganzen flink aan het schreeuwen. GAAAAKKKKK! GAAAAK!

Mars ging helaas toch al niet meer, maar Saturnus heb ik wel nog even in beeld gehad maar oeh wat was hij klein en oh wat lag hij te dobberen in de atmosfeer!

Het was nog te licht voor mijn waarneemlijst dus maar even koffie en bijkletsen. In de tussentijd loste de bewolking inderdaad op, waren er al wat eerste meteoren te zien, en konden we de Dragon zien overvliegen.

Nou ja, laten we dan eerst maar eens beginnen met een helder object: De coathanger, Cr 399. Daarnaast zit een OC’tje waar ik nog nooit de moeite voor genomen had: NGC6802. Een langwerpige pluis. Wat meer opgelost met de 11mm. Meer vergroting maakt het niet beter.

Daarna op naar NGC6803 en NGC6804. De laatstgenoemde laat zich goed vinden, en is een lief schijfje met wat voorgrondsterretjes. Gemakkelijk te spotten met 50x, en een mooi object met 136x. Na een tijdlang zoeken naar NGC6803 geef ik het maar op. Gelukkig heb ik nu wel de DeepSky Hunter atlas, waarmee het beter zoeken is op dit nitty-gritty niveau, maar het was dus nog niet genoeg, en ik was ongeduldig

Even verderop in Arend staan NGC6755 en NGC6756. Met 50x staan de beide OC’s samen in beeld, en met 136x is NGC6756 een prachtige rijke contrastrijke OC, smullen! 6755 is een klein dotje.

Ik doe een aantal pogingen om 6820 te zien, de nevel rondom 6823. Vanwege de oprukkende dauw is het wel wat lastig. Op een gegeven moment denk ik het te zien maar Martijn en Jan zien het er niet in. Weer geen check.

Tijd voor meer koffie. In het Zuiden begint de neveligheid op te rukken. We genieten van nog wat meteoren, en terwijl bijna de hele hemel nu bewolkt is, staat Cassiopeia nog te lonken. Mooi, want daar had ik nog twee appeltjes om te schillen: NGC185 en 147, twee stelsels van de lokale groep. NGC 185 is een duidelijke, grote blob, en NGC 147 is na wat speurwerk te detecteren als een perifeer, kleiner blobje. Nice.

Het trekt weer open en ik ga op zoek naar het sterrenbeeld Lacerta. Ik ben er heus eerder geweest maar moet nogal zoeken naar hoe dat ding nou ook weer staat. Ik heb daar nog twee objecten op het menu staan, en nu ik dit zo typ, realiseer ik me dat ik vooral stelletjes heb bezocht afgelopen nacht. Deze twee delen geen beeldveld maar staan wel dichtbij elkaar: NGC 7243 is een grote open cluster, bijna niet te onderscheiden van de Melkweg, en NGC 7296 is heel klein. Op weg naar deze objecten had ik nog NGC 7235 bezocht, vlakbij epsilon Cepheii. Dit ding lijkt net een beestje, doet me denken aan het hobbelpaardcluster. Blijkbaar zat er een dieprode ster in die ik niet gespot heb.

Plots realiseer ik me dat ik nog geen enkele bolhoop heb bekeken! Schande! Jan oppert M2 en M15, strak plan! Remko was al weg, maar Jan, Martijn en ik zoeken alle drie M15 op en doen een korte, totaal structuurloze vergelijking, allemaal rond de 250x vergroot. Hoe langer je kijkt, hoe groter dit cluster wordt, heel leuk! Ik pak nog mijn 4,7mm oculair om de vergroting in de LightBridge op te voeren maar plots worden we dan toch nog verrast door wat jonge gasten die verderop ook hadden sterren gekeken.

Ik laat de heren en dame een aantal objecten zien en beantwoord hun vragen (ze hebben er nogal wat ). In de tussentijd trekt het weer helemaal dicht, en Jan en Martijn beginnen op te ruimen. Het is ook een mooie tijd: Kwart over 2. Voor een zondagavond best wel een beetje laat. Dus snel naar huis, en om 3:15 lig ik in bed.

Dit verslag schrijvende, begint de zin in Kollase heftige vormen aan te nemen. Dit jaar verdienen we weer 2 kraakheldere nachten. Maar eerst gaan we volgende week ook nog naar DGB/BZD. Want het wordt weer kraak, en dan in het weekend. Tot dan!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.