Astronomie,  Waarneemverslagen

Maansverduisteringsstarparty bij de UVA

Op 27 juli was er een maansverduistering waarvan een groot deel in Nederland zichtbaar zou zijn. Al in januari begon ik plannetjes te smeden om hier wat mee te doen op het API, en afgelopen vrijdag was het dan zover. Het werd een iets langer dagje dan gepland, want om 6:15 (ja, ‘s ochtends!) belde Radio 2 of ze me mochten interviewen. Daar zeg je natuurlijk geen ‘nee’ tegen… Er was sowieso al best wel veel media-aandacht voor het evenement, dankzij een spontaan telefonisch interview met ANP op vrijdag de 20e.

Hierop volgden nog 2 radio-interviews, en dan zouden er ‘s middags en ‘s avonds nog 3 filmcrews en een fotograaf komen… Wat een aandacht! En dat was dan uiteindelijk ook te merken in de bezoekersaantallen tijdens het evenement. Meer dan ik had durven dromen! Zeker zo’n 1000, maar mogelijk zelfs 2000.

Hier zijn wat foto’s die Youri Fambach maakte met zijn telefoon:

 

 

 

Er stonden zo’n 10 telescopen op het veld, waarvan het grootste gedeelte meegenomen door de VSA, Astroforummers en API’s die ook een telescoop bleken te hebben. Verder waren er een speurtocht, een livestream, een mini-museumpje, activiteiten maak-je-eigen-maankraters en hoe-goed-ken-jij-de-maanfases, een lezing door een Echte Professor en euhhh… een gebouw dat groot onderhoud genoot, want het was immers zomervakantie :S

Daarnaast duurde het door de wolken wel even voordat je de maan daadwerkelijk kon zien dus er waren wel wat mensen teleurgesteld. Ik las de volgende dag een treffende omschrijving op Twitter:

Gelukkig hadden we een paar echte toppers rondlopen. Ik noem in het specifiek Romy, die niet zoveel meer helpt met outreach, maar was komen aanwaaien en een megafoon had gescoord bij de receptie. Daarmee liep hij rondjes over het veld, al commentaar gevend op wat er te zien was. Held!

Maar! Uiteindelijk kwam de maan dan toch boven de horizonvervuilende wolken vandaan! En Toen Was Het Goed. De WOW’s vlogen het veld over, allemaal blije gezichten. Helaas was er net daarvoor een ware exodus geweest van mensen die het opgaven, misschien omdat ze een bepaalde tijd hadden aangehouden als het hoogtepunt ofzo. Maar goed, their loss.

Hier is een printscreentje van de livestream, zelf heb ik helaas geen tijd gehad om foto’s te maken:

Wat overbleef was een nog steeds heel grote groep enthousiastelingen die door de meegebrachte telescopen maar ook met het blote oog genoten van de maan en de op dat moment zichtbare planeten Jupiter, Mars en Saturnus. We hebben werkelijk zoveel mensen hun eerste blik door een telescoop mogen gunnen, fantastisch.

Of nou ja, ik zeg wel “we” maar mijn eigen avond heeft grotendeels bestaan uit van hot naar haar rennen, telefoontjes plegen, en mensen wegsturen van plekken waar ze niet horen. Gelukkig heb ik wel heel even mogen genieten van de verduistering zelf zo rond 23:30, ik blijf erbij dat het één van de spectaculairste astronomische verschijnselen is. Er waren wel wat mensen teleurgesteld maar ik stond daar letterlijk met kippevel te staren naar die grootse lichtshow van de natuur.

Naar mate de tijd verstreek werd de maan voller en het veldje leger, en uiteindelijk hoefden we rond 0:30 slechts een paar handjesvol mensen te vertellen dat we ermee gingen uitscheiden. Daarna snel opgeruimd en nog even een drankje gedaan met de laatste overgebleven vrijwilligers en om half 3 (?) gingen we naar huis.

In het Parool stond de volgende dag een heel mooi verslagje van de avond, met heel sfeervolle foto’s door ANP fotograaf:

https://www.parool.nl/amsterdam/bloedmaan-zorgt-voor-drukte-op-science-park~a4602146/

Er zou ook nog een verslag geweest moeten zijn op het late RTL nieuws maar ik kan dat nergens terugvinden. Maar resumerend hebben we, samen met alle andere sterrenwachten en popularisatoren die er aandacht aan hebben geschonken misschien wel meer mensen bereikt dan ooit!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.