
Bolhoopblamage, verkeerde arp-afslag, en (geen) schendingen van bolhooprechten
Wie had dat gedacht, na alle prutweer van de afgelopen tijd? Opeens gezegend met een paar vrije dagen, een heerlijk zonnetje en heldere nachten! Jaja, de nacht van dinsdag op woensdag was beter, maar toen moest ik slapen. Gelukkig bleek het gisteravond toch wel, niet, wel mooi te worden en waren er wat anderen die van mening waren dat zelfs een matige nacht op de Breezanddijk beter is dan een goede in een lichtvervuilde achtertuin/balkon.
Rond 22:15 reed ik de dijk op, waar de anderen al gearriveerd waren, en op de basaltblokken over de waddenzee stonden uit te kijken. Een prachtig gezicht, de rustige, zilverachtige zee met daarboven de verschillende schakeringen blauw en roze van de avondschemering en hier en daar een lichtje van een boot. Aangezien mijn telescoop de hele dag in de warme woonkamer gestaan had besloot ik die eerst maar eens te laten afkoelen en wat foto’s te schieten van de schemering.
We hadden alle tijd om nog rustig op te bouwen want het zou pas rond twaalven echt donker zijn. Natuurlijk konden we daar allemaal niet op wachten en waren we al gauw allemaal verwoed diep in het glaasje aan het kijken. Remko had Jupiter al in het vizier, in de verte stond ArnoM camera tevreden te klikken, en Jan was korte metten aan het maken met zijn laatste Messiers.
Mijn eerste NELM bepaling kwam uit op 5.72 in Ursa Major, en 5.44 in Leo. Ik vind het wel lastig als er zoveel sterren zijn want ik raak gewoon de tel kwijt :surrender Dit was het eerste en gelijk het laatste dat ik opschreef dus ik moet een beetje doorschrijven anders ben ik straks alles vergeten 😛
Ik had me voorgenomen om te schetsen en een aantal objecten van afgelopen zondag opnieuw te bezoeken. Die twee dingen gecombineerd leidden tot deze schets van NGC3226 en 3227, Echt Een Heel Leuk Stel!
12″ LightBridge op 224x, rond 0:30 met handdoek.
Daarna bezocht ik NGC3432 nog een keer, ik was vergeten wat dat ook alweer was maar had er een uitroeptekentje voor gezet dus dat zal dan wel goed zijn. En inderdaad, een fantastische edge-on tussen wat sterretjes met een friemeltje erbij! Ook deze heb ik geschetst. Ik vrees dat mijn schetsvaardigheden wel een beetje roestig waren geworden dus mijn schetsen doen echt de werkelijkheid geen eer aan.
12″ LightBridge op 136x, rond 1:00 met handdoek. (Hier is het westen ook linksboven)
Hierna nog even langs Object van Vorige Maand NGC4147. Remko had het erover dat daarnaast nog een leuke draaideurgalaxy stond, dat moest ik zien. NGC4147 had ik al snel in beeld, en daarna heb ik Heel Lang Gezocht naar Remko’s stelsel, NGC4064. Uiteindelijk heeft hij hem voor me in beeld gezet. Pfff, er staan niet genoeg sterren in de PSA (Thuis is dat wel anders ).
Vervolgens blamage nummer 2: NGC6144. Wat een rotding is dat zeg. Terwijl de sluiers zich langzaam maar gestaag richting dat deel van de hemel bewogen was ik aan het emmeren met mijn telescoop die iedere keer toch weer naar beneden zakte. Dat is natuurlijk ook geen kijken… 0 geduld dus. In ieder geval heb ik de starhop nu in mijn hoofd: vanaf Antares staat rechtsboven een boogje en linksonder een soort van ‘straatje’. Dat straatje leidt naar een sterretje en dat sterretje is de helderste van een rij van drie die in helderheid steeds zwakker naar rechtsonder gaan. Bij het zwakste sterretje staat hij. Terwijl ik met Remko hierover aan het bakkeleien was verdween het zwakste sterretje al en de bolpluis is zwakker dan het sterretje dus echt goed gezien heb ik hem niet.
Wat een stom ding. Om even bij te komen van de irritatie even een rondje schoonheden gedaan: Mars stond dan wel kolkend in beeld maar ik zag er wel wat donkere details op, en rechtsbovenin een zilveren randje. Wow, wat is hij groot! En wow, had ik maar een kleinere telescoop mee. Saturnus stond er mooier bij, ook al stond hij lager. Vreemd. Maar *hier interjectie invoegen* sommige dingen blijven letterlijk adembenemend.
En over adembenemend gesproken, hierna M5 bezocht, met het doel om hem te schetsen. Maar na een klein beetje (boel ) doorvergroten besloot ik dat dit een grove schending van bolhooprechten zou zijn. Ik heb noch het geduld, noch de vaardigheden om hier wat van te maken. Dus ik heb in plaats daarvan lekker uitgebreid met mijn kaak op mijn knieën zitten genieten en de schets even laten zitten.
M9 en zijn Barnardvriendje dan. Ik dacht ergens gelezen te hebben dat de Barnard M9 een klein beetje verduistert maar ik zag het niet en nu zo googlend vind ik het ook niet meer terug. Misschien was het een andere bolhap. M9 is wel een lief pluisje trouwens. Geen Barnards gezien. Dat is wel verdraaid lastig in Nederland, zeg…
Ondertussen was ik wel een tikkeltje moe aan het worden dus gekozen voor de weg van de minste weerstand en op bezoek gegaan bij de buren: NGC6342 en NGC6356. Allebei wel leuke bolpluisjes, ik heb NGC6342 geschetst omdat er zo’n schattig perifeer piepsterretje op de rand zat.
(Schets moet ik nog opnieuw inscannen want die had ik te subtiel getekend *grr*)
Aan het begin van de avond had ik met Jan naar zijn waarneemlijst gekeken en hadden we het over Arp 82 gehad. Dat zou een gaaf tweetal stelsels zijn vlakbij Seginus, de rechteroksel van Boötes. Maar dat ding (aangegeven als NGC5395) staat op een nogal ongemakkelijke plek in de PSA, en er waren teveel/te weinig sterren. Toen besloot ik de starhop vanuit Cor Caroli te gaan doen en zag ik NGC5005/5033 staan. Hey, die stonden op mijn waarneemlijst! Even kijken… En wow wat zijn die leuk! Ik heb een overzichtsschets gemaakt en een detailschets van NGC5005. Ik had 5033 ook willen doen maar het was in het Oosten alweer een beetje licht aan het worden.
NGC 5033/5005 met 12″ LB. 63x
NGC 5005 met 12″ LB. 136x .
Bij Jan heb ik nog Hickson64 gezien, wat een leuk rijtje stelseltjes! Hierna de Sluiernevel nog in beeld gezet met OIII *kwijl* maar de dag begon het steeds meer te winnen van de nacht en uiteindelijk zijn we toch maar gaan opruimen.
Op weg naar huis is het ietsjes drukker dan ik gewend ben na een star party. Als het vandaag een werkdag was geweest hadden we de eerste aanzet van de ochtendspits ‘mogen’ meemaken… Bizar.
Hier is nog een foto van de Melkweg: Single shot, klein beetje gestretched en kleurtjes bewerkt in een Windows10 fotobewerkingsprogje:
