Waarneemverslagen

1 april waarnemen Dijkgatsbos

Na mijn grote collimeer-feest op 1 april viel me op dat er wat posts geopend werden over star party’s! Goed idee! Ik ook één aangemaakt, de hele middag natuurlijk in spanning. Mac kon niet mee dus ik kon sowieso niet als er niemand anders kwam.  Er was niet heel veel enthousiasme (dinsdag natuurlijk weer werken) maar kjrozema had ook wel zin in een sterpartijtje.

We hadden om 9u afgesproken en dus al rond half 8 de auto inladen. Was nog best veel werk, ik heb ondertussen wel zo’n beetje mijn hele astro-uitrusting klaar (stoeltje, tafeltje, koffertje) dus het was een paar keer heen en weer lopen, maar uiteindelijk kon ik gewoon netjes op tijd vertrekken. Rit erheen was niet heel boeiend, tot het einde… Dat ik me opeens realiseerde dat ik domweg de coordinaten van “Dijkgatsbos” uit 7timer had overgenomen en niet zeker wist of dat DE plek was. Uiteraard was dat het niet, maar ik herinnerde me nog wel van de vorige keer hoe ik dan verder moest en kon het uiteindelijk prima vinden.

Daar aangekomen was kjrozema er volgens mij ook net, die stond nog een beetje om zijn auto heen te slenteren. Of hij stond al heel lang te wachten natuurlijk, dat kan ook. Ik hoop het niet. Anyway, wij de auto’s zo neergezet dat ze een stukje de wind tegenhielden (het woei best hard) en opbouwen. Nog een beetje keuvelen over PAN-STARRS en hoe vaak je dan waarneemt enzo, best gezellig! Klaas-Jan sloeg aan het collimeren, en ik realiseerde me dat ik misschien nog een zwiepert aan een van de bouten van de hoofdspiegel gegeven had kunnen hebben (he?) maar herinnerde me verkeerd hoe ik dat moest checken, en ach… Nevermind. Dus gewoon lekker waarnemen!

Eerst even scherpstellen en uitlijnen op Jupiter, maar niet eens de moeite genomen er een sterkere vergroting op los te laten. Dat kan immers altijd nog op het balkon. Dus gaan met die banaan! Eerst zoeken naar M1, want ik vind dat het niet past om je voor te nemen om de messier-lijst af te gaan werken, en dan M1 niet als één van de eersten te doen. Als hij er dan toch staat, he… M2 etc., dat boeit dan niet zo meer, maar M1 moet je gewoon gedaan hebben. Dus, vanaf de linkerhoorn van de stier (is het zijn hoorn?) een beetje ronddwalen, ik moest er toch nog een beetje inkomen, maar uiteindelijk toch gevonden. Hij viel me eerlijk gezegd wel een tikkie tegen. Ik zag echt helemaal geen detail, alleen maar een fuzzy blob. Hij was wel groot, trouwens.

Nog even geprobeerd om M81 en M82 te vinden maar holy moly, wat is dat lastig zo dichtbij de zenit en dan met een dobson. Een tijdje half op mijn kop en daarna even op mijn knieën geprobeerd ze te zoeken maar na een tijdje vond ik het toch wel een beetje zonde van mijn tijd om zo moeilijk te doen om iets te vinden dat misschien een ander moment in het jaar een stuk gemakkelijker gaat.

Nou goed, door naar het Leo triplet. Daar keek ik echt naar uit! Leek me ook vrij gemakkelijk, in de PSA staan ze echt VLAK naast één van de achterste sterren van Leo. Bakkie thee erbij, en zoeken maar. Maar ik zag maar niks, en nog meer niks. Nou ja, natuurlijk wel sterren maar niet mijn gewenste drieling. Tsja, het is natuurlijk wel een beetje wennen, met zoveel sterren als je opeens ziet. Ik zat dus vierkant bij de verkeerde ster 🙂 Uiteindelijk gevonden, ik moest gewoon een sterretje lager wezen. En daar waren ze dan, M65 had een fellere kern en leek aan zijn uiteindes een beetje uit elkaar te lopen (en een wat donkerdere middenlijn te hebben) maar dat was wat ik zag als ik er perifeer naar keek. M66 was meer rond, en in mijn herinnering minder fel dan M65. Dan was er nog ngc 3628, dit was echt een balkje rechtsonderin. Deze was het minst helder, volgens mij.

Achteraf zie ik op Wikipedia dat de helderheid JUIST andersom zit, dus ik moet ze nog maar eens gaan bekijken. Aan de andere kant, aan het plaatje dat daarbij staat te zien, ben ik niet dingen door elkaar aan het halen, als je de afbeelding een slag tegen de klok in draait, dan zie je wat ik zie. Maar dan wat mooier 🙂 Ik zal ‘m toevoegen, hop!

LeoTripletHunterWilson

Nog even voor de duidelijkheid: Dit is niet een foto van mij; ik fotografeer niet. Dit is een foto van Wikipedia, met een cc-achtige licentie, aan de filenaam te zien van ene Hunter Wilson.

Ik vind trouwens ook op deze foto dat de helderheid van rechtsboven, naar rechtsonder, naar linksonder afneemt.

Afijn, terug naar het Dijkgatsbos. Het was hart-stik-ke koud ondertussen. Ik heb bij KJ wèl nog even M81/M82 gezien, en ook M51 en NGCdittemedat en M101 geloof ik?

Toen zelf nog op zoek gegaan naar M51. Dat was makkelijk! Ik weet niet of het kwam doordat ik er weer wat handiger in was geworden, of dat ik gewoon mazzel had, maar aan de andere kant: De telescoop was weer helemaal los komen te zitten en draaide bij ieder zuchtje wind weg, en daarna kon ik ‘m wel weer gauw terugvinden. M51 stond er prachtig op! Dat is een spiraalsterrenstelsel dat zijn broertje aan het kannibaliseren is, en dat is echt een spectaculair gezicht zeg! Ik zag niet heel veel detail of spiraalarmen ofzo, maar volgens mij was hij wel wat helderder dan in KJ’s F/4 newton. KJ heeft ook even gekeken, ik kan me niet meer zo herinneren of we het daar nog over gehad hebben… Maar in ieder geval gevonden dus!

Ik zag dat Hercules op dat moment ook aan het opkomen was, en ik had me eigenlijk zo half en half voorgenomen om nog op Saturnus te wachten (zou om een uur of 12 wel op zijn), maar het oosten is daar wel een beetje geblokkeerd door wat bomen en was het ondertussen wel zo koud geworden dat ik mijn tenen en vingers niet meer kon voelen. Dus besloten om er een eind aan te breien. We hadden 2,5 uur in de wind gestaan en we vonden het mooi geweest. Dus tevreden de boel ingepakt, tabee gezegd tegen KJ en met zonder licht weggereden 🙂 Gelukkig viel het me op toen KJ niet meteen wegreed.

Rest me nog één verwondering op te merken en dat is dat mijn navigatiesysteem op één of andere manier *nooit* dezelfde weg naar huis neemt, als naar het verre adres. W.T.F.