Astronomie,  Waarneemverslagen

Perseïden 2020

Een verzamelverhaaltje over mijn waarnemingen en ervaringen rondom de Perseïden dit jaar. De verwachte hoeveelheid meteoren was niet heel hoog (40, vergeleken met volgend jaar bijvoorbeeld 69), maar toch wel de moeite waard.

Extra leuk dit jaar was dat ik zelf ben geïnterviewd door een aantal media: ik was op 12 augustus ‘s middags op Radio 1 te horen, en ‘s avonds ben ik samen met mensen van RTV Purmerend op pad gegaan voor een reportage.

Hier kun je het radiofragment terugluisteren

En dit is het filmpje van RTV Purmerend (opent in nieuwe tab):

Oetie op TV (nouja niet echt ;))

9 augustus

De nacht van 9 augustus had ik alvast gewoon de camera ‘s nachts laten knippen en daar stond alvast één leuke meteoor op, hoewel ik niet zeker weet of het een Perseïde was (ik denk dat hij wat te laag zit):

De meteoor staat in de linkerbovenhoek
Uitsnede waarop je hem duidelijker ziet

12 augustus

Op 12 augustus ben ik met een groepje van de lokale omroep op de dijk vlakbij waar ik woon kijken en fotograferen voor een reportage (die staat nu nog niet online). Een gezellige bedoening, het is altijd leuker om zwermen met een groepje te bekijken zodat je de ervaring kunt delen.

In totaal heb ik die nacht toch zo’n 15-20 meteoren gezien en er vielen er zomaar 4 in het beeldveld van mijn camera. Natuurlijk vooral aan de rand, ik weet niet wat het is met die dingen… Dit was de mooiste:

Mooie felle Perseïde met een vleugje Melkweg

Verder viel me weer op hoeveel leuker het is om met een groepje meteoren waar te nemen: Het gedeelde enthousiasme van het zien van een vuurbol en de grappen en grollen tussendoor maken dit soort nachten onvergetelijk.

Verder ben ik weer een beetje creabea geweest met de bergen foto’s die ik heb gemaakt waar geen meteoren op stonden: Ik heb een star trails foto gemaakt vanuit de tuin en de foto’s met de melkweg erop gestackt en extreem over the top bewerkt. Als je het plaatje heel klein bekijkt lijkt het nog wel wat 😉

Star trails
Zwaar overdreven melkweg-stack

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.