Random

Zadenruil

Even helemaal off-topic voor dit blog!

Beginnen jullie al zin te krijgen in het nieuwe moestuinseizoen, grootse plannen te maken en zaden uit te zoeken? Begin nog even niet met bestellen maar doe mee met deze zadenruil-actie per post!

Hoe vaak is het niet dat je zo’n zakje van tig (of honderden!) zaden niet op krijgt voor de houdbaarheidsdatum of dat je een bepaald gewas na één seizoen wel gezien hebt? Gooi je zaden niet weg (of laat ze niet verpieteren) en ruil ze voor iets dat je wel wil.

Hoe werkt het?

Het idee is simpel: Ik verzamel een lijst van deelnemers. Als ik een leuk aantal heb, zo 5-10, stuur ik iedereen per mail het adres van de volgende, en een envelop met verschillende bio-zaden naar de eerste persoon. De eerste ontvanger haalt uit de envelop wat zij of hij wil hebben en voegt toe wat diegene kan missen en stuurt vervolgens de envelop naar het adres dat zij of hij heeft gekregen. Dit herhaalt zich tot iedereen geweest is en dan stuurt de laatste de envelop weer naar mij.

Wil je meedoen? E-mail mij op estherhanko@hotmail.com, liefst vóór kerst 2020, met als onderwerp “Zadenruil” en in de mail zelf je adres en dan stuur ik de envelop na de feestdagen naar de eerste ontvanger.  Zo kun je alvast een start maken met je zadenvoorraad voor volgend jaar!

De spelregels

  • Neem vooral wat je nodig hebt! Iedereen die meedoet deelt graag
  • Voeg toe wat je niet meer gaat gebruiken, maar svp alleen bio of zelf geoogste (onbespoten) zaden
  • Verpak de zaden goed zodat er niet van alles gaat ronddansen in de envelop, en schrijf erop wat het is. Liefst inclusief sub-soort, dus niet alleen “rode paprika” maar “rode paprika kaboutermuts” bijvoorbeeld
  • Schrijf op de lijst wat je eruit hebt gehaald en hebt toegevoegd en eventueel extra zaai-instructies
  • Verpak de boel weer goed en stuur op naar de volgende persoon
  • Geniet van je nieuwe bijna-gratis zaadjes 🙂

Ik vind het extra leuk als je het laat weten, via instagram, mail, twitter of als reactie op de blog, dat de envelop binnen is en dat je hem weer verstuurt, en natuurlijk helemaal als je volgend jaar foto’s deelt van de plantjes/oogst!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.