Random

Whaaa! Boinkboinkboinkboink!

Woehoeh! Sinds afgelopen woensdag heb ik er een nieuwe liefde bij! Ik had begin dit jaar in het Dijkgatsbos door een 12″  naar M82 gekeken, vergeleken met mijn eigen telescoop was dat zo een ontzaglijk verschil! Toen had ik nog een 6″, dus dan praat je over een verschil in spiegeloppervlakte van 3x ofzo. Maar ja, op basis van de adviezen op het forum (vooral ook over ruimte en op het balkon kijken versus naar het Dijkgatsbos gaan) heb ik dat nog even uitgesteld en eerst alleen de 6″ verkocht en een 8″ van Marktplaats geplukt. Ik dacht: eerst maar eens kijken hoe leuk of het blijft. Misschien over een jaartje…

Maar ja, dat soort voornemens houden geen stand als er dan iemand op het forum zijn 12″ de deur uit doet. Gepimpt en al. In eerste instantie was de prijs me te hoog maar we kwamen er uiteindelijk toch uit, en woensdag heb ik ‘m dan opgehaald! Ik was nog even bang dat de verkoper toch terug zou krabbelen (volgens mij deed het ‘m pijn aan zijn hart) maar het viel mee. Nog uitgebreid uitleg gehad enzo over opbouwen en afbouwen en wat hij er allemaal aan verbouwd had. En toen naar huis. In de auto zat ik al te rekenen, als we nou om half tien thuis zijn, dan zet ik ‘m meteen in elkaar en dan is hij vast op tijd afgekoeld om er nog heeeeeeel eventjes mee te kijken!

Ook even gekeken naar de collimatie en die com-pleet verprutst, maar na even rustig in- en uitademen en mijn cheshire-kijkbuiscombinatie erin te hangen, toch weer een beetje netjes terug weten te zetten. En wow. Het was nog niet eens echt donker, maar M13 knalde al het oculair uit! Daarna gauw opgeruimd want de volgende dag weer werken.

De avond daarna had ik wat meer tijd want vrijdag zou ik vrij zijn. Leek me sowieso grappig om de 8″ (die hou ik voor op het balkon) en de 12″ te vergelijken. Ik had niet zo heel veel tijd om me voor te bereiden natuurlijk dus ik dacht, mooi dan gaan we M51 proberen. Maar wat ik ook probeerde, ik zag ‘m gewoon niet. Wellicht omdat ‘ie toch wel erg in de lichtvervuiling verzoop, of gewoon omdat ik niet mijn eigen zoeker erop had gezet (de zoeker die erop zat was alleen verticaal ‘recht’, en links en rechts waren nog steeds omgedraaid. Voor extra toegevoegde verwarring…).

Nou, toen maar eens M57 gezocht, die zit vlakbij het zenit en is niet te missen. En wat een verschil, zeg… In de 8″ was hij net aan te zien met de 11mm oculair, terwijl het contrast echt onnoemelijk groter was in de 12″. Nou zit er wel een verschil in de vergroting maar het lijkt me waarschijnlijker dat het verschil ‘m in de opening zit 😀

Ik zou wat foto’s willen plaatsen maarben nu in windows bezig, ik wacht op een download van wat data en kan die dus niet plaatsen. Doe ik zo even.

In ieder geval nu echt keihard duimen dat het komend weekend mooi wordt! Dan gaan we er lekker mee naar het Dijkgatsbos!

Hier een foto:

IMG_5913kl

Comments Off on Whaaa! Boinkboinkboinkboink!