Ladies’ night!

Ik heb net deze oproep geplaatst op Astroforum  maar zoek daarbuiten ook medestanders!

Amateurastronomie is nogal een mannenaangelegenheid. Dat is ontzettend raar want ik ken heel veel vrouwen die astronomie superleuk vinden. Het helpt alleen niet dat het nogal een cliche is dat het vooral ouwe witte mannen (no offense, ik hou van jullie :P) zijn die zich met onze hobby bezig houden. Maar we zijn er wel. Voor mij hielp het ontzettend dat er al een andere vrouw van mijn leeftijd (wow, 1!) was en ik denk dat we wel een betere verhouding kunnen krijgen als we eens een star party organiseren specifiek voor vrouwen. Daarmee kunnen we dan hopelijk een vrouwelijk amateurastronomie-netwerk bouwen dat op lange termijn nog wat meer diversiteit start.

Zeldzame foto van een vrouw met een telescoop!

Het idee is om op een redelijk centrale, goed bereikbare (ook met OV) plek, een evenement te organiseren met sterrenkijken maar ook lezingen over waarnemen en telescopen en misschien ook -weetikveel- astronomie-cocktaails of koekjes of whatever. Ik wil minimaal 50% vrouwelijke organisatie, maar mannen die willen helpen: ook graag natuurijk!

Het zou het fijnst zijn om op die centrale, goed bereikbare plek ook een goed duistere hemel te hebben maar ik denk dat dat lastig is (ideeen zijn meer dan welkom!). Natuurlijk moeten we met zo’n uitgebreid programma gewoon een datum prikken en dan hopen dat het dan mooi weer is. Áls het dan slecht weer is, dan kunen we alsnog contactgegevens uitwisselen en wijzen op de star parties die op Astroforum georganiseerd worden (waarbij het lastig is dat er natuurlijk maar een beperkte hoeveelheid plekken is waar die star parties gehouden worden en nog veel minder waar daadwerkelijk vrouwen bij zijn).

Image result for celestron comet catcher
Het jaren-’80 beeld: Een vrouwelijke eyecatcher erbij… Om mannen aan te spreken.

Ik bedenk dit net in de bus en heb echt niet op alle vragen (wie wat waar waarom in welke volgorde en wie gaat dat betalen) antwoord maar ik wilde gewoon eerst eens vragen of er animo is om te helpen organiseren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.