Astronomie,  Oetie legt uit

Zoekervoetje voor camera via 3dhubs

Eind vorige week heb ik een zoekervoetje-adapter voor de flitsschoen van mijn camera laten 3d-printen. Ik had begrepen in de wandelgangen dat je ook een oude analoge flitser kunt omklussen maar met mijn 2 linkerhanden leek me dat niet handig en toen begon Mac over 3d-printen. Dat leek me wel leuk om eens te proberen!

Ondertussen heb ik het voetje binnen. Het is erg stevig en zit als gegoten in de flitserschoen, het klikt ook vast. Je moet wel zelf een schroefje regelen, ik had een computerkastschroef liggen die erin paste. Die dingen zijn in ieder geval generieker dan telescoopschroeven 😉 Als ik de camera omhoog richt, blijft de zoeker goed zitten, ook als ik er flink mee schud. Totale kosten 8,15. Dat is inclusief verzendkosten, maar als je een 3dhub vindt die op fietsafstand is kun je hem zelf ophalen en scheelt dat in dit geval 3 euro. Prijzen verschillen tussen de verschillende hubs, maar ik vond dit een prima prijs.

Foto’s:

voetje1

voetje2

Hoe heb ik dat nou gedaan?

Je kunt op thingiverse.com vanalles aan objecten (‘things’) vinden. Dit ‘thing’ vond ik dus hier: http://www.thingiverse.com/thing:15298 . Er zijn bijvoorbeeld ook telefoonadapters om met je telefoon foto’s te kunnen maken door het oculair, en zelfs hele telescopen (de printsonian bijvoorbeeld, maar je hebt ook de ultrascope).

Als je naar de thing files tab gaat, kun je daar een zipje met STL file downloaden. Dit zipje download je, en dan ga je naar 3dhubs, registreert je, klikt op 3d print, en uploadt het uitgepakte STL file. Dan moet je kiezen voor materiaal, PLA is het meest gangbare en ook wat ik heb gebruikt. Het is best stevig spul, zeker stevig genoeg voor een RDF’je. Dan zoek je een hub in de buurt die de diensten biedt die je nodig hebt. Sommigen verzenden bijvoorbeeld niet, of kunnen niet alle soorten plastic gebruiken (maar PLA is dus prima, en het meest gangbare).

Hierna kies je een materiaal en een kleur. Er staat ook een keuze tussen kwaliteit in Microns. Lager is beter. Iedere hub heeft dus andere prijzen. Ik koos voor Stefan’s Hub en die had hem voor 3,15 (maar ik zie nu dat het 3,36 geworden is. Ik weet niet hoe die prijzen werken). Er komt ook 2 euro opstartkosten bij, dat vind ik niet zo gek want de printer-eigenaar moet er toch ook wat voor doen om te starten met printen. Je voegt een commentaar toe (dat hoeft niet) en klikt op ‘get quote’. Dan moet de hub je printje eerst accepteren en dan kun je betalen met iDeal. Vast ook met andere methoden maar dat weet ik niet meer en ik heb geen zin om het opnieuw te doen. De hub waar ik heb besteld was redelijk babbelig, en liet van iedere stap weten wat er gebeurde. Dit zal waarschijnlijk ook wel sterk varieren. Ik vond het wel prettig omdat het mijn eerste keer was ^_^

Eigenlijk spreekt het redelijk voor zich allemaal. Het enige dat ik verwarrend vond was dus dat de order eerst geaccepteerd moest worden voordat je kon betalen, dus het bestellen gaat in meerdere stappen. Dat accepteren ging wel redelijk snel in dit geval maar ik kan wel manieren zien waarop dit onhandig wordt.

Al met al vond ik het erg leuk en interessant om te doen en ik ben zeker van plan om vaker iets te laten 3d printen op deze manier.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.