Astrofotografie,  Astronomie,  Oetie legt uit

Zebra-neowise

Klaarde het vrijdagavond zomaar opeens weer op! Eindelijk kans om komeet NEOWISE eens met de Star Adventurer te fotograferen. Vorige keer had ik alleen foto’s gemaakt vanaf een statief maar nu was ik beter voorbereid. Hij zou ook wat hoger staan en dat zou het makkelijker moeten maken, ook om hem te zien. Helaas was de hemel een zebra: zo veel vliegtuigstrepen die bleven hangen en ander prut in de lucht waardoor de transparantie aan dat deel van de hemel vrij slecht was.

Toch een paar foto’s gemaakt, en inderdaad bleek dat er op iedere foto een vliegtuigstreep/wolkenband stond. Ik verwachtte er niet veel van maar na stacken bleek er toch nog een redelijk sfeervol plaatje uit te komen!

Komeet NEOWISE in de nacht van 17-18 juli met 135mm F/2.0 lens op Star Adventurer. 33×15 sec met alleen flats.

Die meer horizontale vegen, dat is dus van vliegtuigen. Alles bij elkaar ben ik toch heel blij, vooral dat ik de gasstaart ook heb weten vast te leggen! Maar ik hoop wel dat er binnenkort nog een echt goeie nacht komt zodat ik nog een “cleane” foto kan maken.

Wil je zelf ook op zoek naar de komeet? Kijk rond half 12 in het noordwesten. Dit kaartje van Sky & Telescope geeft aan waar hij voor de komende dagen staat t.o.v. Grote Beer.

Comet NEOWISE
De locatie van komeet NEOWISE ten opzichte van Ursa Major.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.