Waarneemverslagen

Wat ongelofelijk zonde en jammer

Als je geen gebruik hebt kunnen maken van afgelopen nacht. Een paar nachten voor het verdwijnen van het astronomisch duister, goede seeing en transparantie, en toegegeven: ook wat wolkjes en een beetje veel wind maar deze heerlijk zwoele nacht met spetterende zomermelkweg met een stralende pukkel in Scorpius had je eigenlijk gewoon niet mogen missen.

Tot zover het schuldgevoel/spijt aanpraten 😛

Zaterdagavond 7 mei. Accuweather beloofde “excellent” waarneemcondities en volgens Meteoblue zou de seeing goed zijn. Dat had ik werkelijk nog nooit gezien. Dus de boel ingepakt en richting Afsluitdijk. Youri en ik kwamen om iets over tienen aan, waar er al 6 auto’s stonden! In totaal waren er uiteindelijk 10 mensen! En een snelle bezoeker, Jan uit Deventer. Vraag me af waarom je zo snel weer weg was joh!
Ik zette de telescoop tussen Rem en Michael neer. In de schemering was de Waddenzee zo mogelijk nog mooier dan vorige keer: nog ietsjes lichter metaalblauw. Meteen al een wauw-momentje

Waddenzee

De avond begon met veel gezelligheid, koffie, koekies en Jupiter. Het duurde nog even voordat het echt donker werd en we hadden eerst nog een interessante episode met een meneer die blijkbaar het een en ander aan stimulerende middelen achter zijn kiezen had en de weg van de dijk niet meer af wist :o. Rem en ik hebben hem maar even de weg gewezen, ik hoop dat hij en zijn vriendinnetje heelhuids thuis zijn gekomen (maar het zou me verbazen!).

Het eerste deepsky object dat ik bekeek was M104 in de schemering. Hij was nog best goed te zien en met wat hogere vergroting en perifeer kijken is het een flinke jongen! Bij Michael bekijk ik M13 en M5, whaauwwwhh


Vervolgens probeer ik Markarian’s Chain te vinden met de ZenithStar. Ik heb nog steeds moeite met zoeken zonder visuele zoeker maar gelukkig heb ik mijn bino mee. Op een gegeven moment heb ik gewoon het hele beeld vol stelseltjes. Hoe vet is dat? Maar het kost bijzonder veel moeite om de T vlakbij Denebola in beeld te krijgen en na best wel lang speuren geloof ik dat ik de ketting ‘perongeluk’ in beeld heb gezwiept maar de montering loopt tegen zichzelf aan en ik raak hem weer kwijt. Ondertussen heeft Rem het ook in beeld in zijn Skylux, wat trouwens BEST een leuk beestje is! Markarian’s Chain is wel lastiger te zien door de Skylux dan door de ED. Maar ik vond het beeld van Jupiter in de Echte Telescoop helemaal niks om je voor te schamen.

Na al het gezoek wordt het tijd voor het echte werk: ARP 84. Ook niet makkelijk maar met een goed detailkaartje uit DeepSky Wonders ben ik er snel. Wat een gaaf object! Ik heb een schetsje gemaakt, ik zag niet echt spiraalarmen of de brug tussen de twee kernen, wat ik wel in andere schetsen zie, maar het was wel een erg indrukwekkend stel. Ik begreep dat ook Eli en Michael ze in beeld hadden maar was zo druk bezig in mijn eigen (schets)wereldje dat ik daar niet heb gekeken. Jammer, achteraf.

arp84

Arp 84 met 12″ LightBridge op 136x met donkere handdoek

Tussendoor komen er wat wolken over, om ons bang te maken. Een aantal aanwezigen denken dat dit het einde is van de heldere nacht en vertrekken (of misschien moesten ze nog op tijd in de kroeg zijn :P).

Ik heb het volste vertrouwen dat het goed komt en zwiep door naar Hickson68, dat staat dichtbij Arp 84. Ik heb wat moeite met de starhop, want het is lastig om op je zoekkaartje stelseltjes niet voor sterren aan te zien. *kuche* Maar uiteindelijk heb ik ze in beeld, 1 grote, ronde, en twee kleinere, iets ovale die direct te zien zijn, en ietsje verderop een perifere blob. Nummer 5 zie ik niet.

Ik richt de LightBridge op M101, hopende daar wat detail uit te kunnen halen maar het blijft een detailloze blob. De wind is flink aangetrokken, wat rustig kijken wat lastig maakt.

Mijn waarnemingen van NGC6144 en M61 lopen een beetje door elkaar. Nee, niet letterlijk, maar mijn waarnemingen ervan wel, door wat overwaaiende wolkjes. In ieder geval heb ik NGC6144 gezien (yay!) en Object van Vorige Maand M61 geschetst: Gaaf stelsel! Door de wind niet zo rustig kunnen kijken, ik denk dat er op een rustigere nacht meer uit te halen is.

m61

M61 met 12″ LightBridge en 136x vergroot + donkere handdoek

Wat wel heel goed lukt is Mars en Saturnus. Ook al wappert het flink, de seeing is blijkbaar heel goed, en Syrtis Major en de poolkappen zijn goed te zien. Ik heb Mars nog nooit zo groot en gedetailleerd gezien, heerlijk! Als dit de enige vangst van vannacht was geweest, dan was het al de moeite geweest om naar de Afsluitdijk te gaan.

Overmoedig door de waarneming van NGC6144 doe ik een poging op NGC6426. Met mijn PSA kom ik er niet. Ik moet echt ook die gedetailleerdere atlas gaan printen. Remko zet hem in beeld en ik heb hem dus gezien (hij is niet zo moeilijk te zien) maar log hem niet. Ik snap er echt geen snars van dat er een aantal mensen de H400 bijna helemaal gedaan hebben met alleen maar een RDF en een beetje zwiepen.

Ondertussen is het 3 uur, ik doe nog een NELM bepaling in Ursa Major. Ik kom op 13 sterren (5.79). Het gaat een stuk beter en sneller dan vorige keer. Oefening baart kunst, wie had dat gedacht! Het begint alweer lichter te worden en ik ben het jagen naar pluisjes op de grens van het herkenbare een beetje zat geraakt. Snel zet ik M11 in beeld. De ‘vogels’ zijn duidelijk te zien (maar echt geen vogels!) op 136x. We blijven wel even bij het thema vogels: M16. Met 24mm en UHC prachtig gedetailleerd. Geprobeerd zo waarheidsgetrouw op papier te zetten maar ik vrees dat het niet meer dan een slaapdronken ‘artists impression’ is geworden
 Beetje dierenmishandeling.

m16

M16 met 12″ LightBridge op 63x vergroting met UHC filter.

Ik richt het vizier nog op NGC6712, een gave bolpluis met onregelmatige kern en perifeer wat sterretjes opgelost. Hierna nog NGC6417, een net aan direct te zien klein bolhoopje.

Kwart voor 4 en een mooie tijd om op te ruimen. De auto voltetrissen lukt beter dan op de heenweg (huh?) en ik ben zowaar de eerste die klaar is met inpakken. Het simpel houden helpt! In de schemering, met Mars en Saturnus om ons de juiste weg te wijzen, rijden we naar huis. Het was weer een memorabele nacht!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.