Astronomie,  Waarneemverslagen

The usual suspects… in an unusual place

Voor het eerst sinds La Palma er weer eens op uit geweest! Niet voor vage pluisjes, want daar wordt het nog niet donker genoeg voor, maar voor een beetje planeten, hopelijk een noctyclocty (die er niet was), en gewoon om lekker ‘s avonds buiten bezig te zijn.

Omdat Dijkgatsbos of Breezanddijk waarschijnlijk toch niet heel veel donkerder zou zijn dan thuis, maar het wel leuker is om ergens “in the middle of nowhere” te zijn, gingen we op zoek naar een iets centralere locatie, en Roeland wist een mooie plek, die voor mij nota bene maar 15 minuten rijden was! Nou, laten we dat maar eens gaan proberen dan!

Rond 21:30 hadden we besloten dat het doorging en om 22:20 stond ik er, samen met Michèl, die ook wel zin had in een beetje prutsen tijdens een korte grijze nacht. Er bleek voldoende plek voor een stuk of 4 auto’s (en als je propt nog wel 5) met hun eigenaren en telescopen. Maar verder stonden we midden tussen de weilanden, zonder lantaarns, best wel relaxed!

Roeland en Remko sloten zich bij ons aan, terwijl Jupiter al stond te stralen boven de venusgordel, met overal om ons heen dieren die zich (net als wij) klaar maakten voor de nacht.

We zijn er bijna klaar voor 🙂

Zo tijdens zo’n grijze nacht valt de lichtkoepel van Amsterdam niet zo op en ik was sowieso allang blij om Jupiter te zien, met Io die voorzichtig achter de planeet verdween en de Grote Rode Vlek die aan de rand nog mooi te zien was. Prima locatie!

Ik ben dus voornamelijk bezig geweest met planeetfotografie, of eigenlijk: Het opnieuw leren kennen van mijn spullen, want ik kwam niet eens in de buurt van scherp (oh ja, de lens van mijn barlow moet ervoor, anders kom ik er niet), en ik moest nog halverwege de telescoop uit elkaar halen om de rockerbox stroever te laten bewegen, en zo’n ADC gebruiken is toch ook geen sinecure, maar uiteindelijk heb ik dan toch (van de 30 filmpjes) 2 Jupiter’s en 1 Saturnus die toonbaar zijn 🙂

Jupiter met de GRS links
Hier was de GRS bijna alweer uit beeld maar hij is ietsje rustiger
Het beste wat ik van Saturnus kon maken.

Allen gemaakt met de GSO 8″ dobson, ZWO ASI 120MC-S, ZWO ADC en die lens die ik dus van een goedkope Barlow had afgeschroeft want anders kwam ik niet in focus XD. Gevolgd met een Sumerian volgplatform.

De Saturnusfoto bestaat eigenlijk uit 6 filmpjes van een minuut die ik heb samengevoegd in PIPP. Daarna (en de rest ook) gestackt in Autostakkert!, wavelets in Registax en nog wat nabewerking in Photoshop.

Met de lage stand van de planeten dit jaar is het heel lastig om knappe foto’s te maken en ik had al iemand horen zeggen dat de seeing niet top zou zijn, maar ach, ik heb me al met al toch ontzettend vermaakt 🙂

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.