Waarneemverslagen

Spontaan een uurtje op het balkon

Gisteren was het stiekem even helder, tussen de regenbuien door. Momenteel is de perseïden meteorenzwerm actief, en we zitten redelijk dichtbij het maximum, dus het leek me een mooi moment om na het klimmen op het balkon achterover te hangen en naar boven te staren.

De star adventurer ook ingezet, met simpel de kitlens op de camera. Ik heb in het uurtje dat ik buiten zat ongeveer vijf meteoren gezien, waarvan één duidelijk geen perseïde was. Ook heb ik er eentje weten vast te leggen met de camera! Erg grappig, je ziet heel duidelijk de kleur van groen naar roze verlopen.

Ik had afgelopen zaterdag gehoord dat je de meeste kans hebt op het zien van een perseïde op ongeveer 20° van het radiant, dus het leek me dat ik wel een aantal meteoren zou moeten kunnen vangen met het radiant in een hoek van het beeldveld. Maar al gauw bleek dat de helderste flitsen toch echt helemaal aan de andere kant van de hemel waren. Nou ja, mooie les voor morgen.

Het was trouwens erg mooi transparant: volgens mij kon ik perifeer met het blote oog het dubbelcluster zien, en zelfs een beetje Melkweg tussen Zwaan en Cepheus. Ik telde 12 sterren in het Telgebied in Cepheus. Moet nog even opzoeken wat voor NELM dat is… In ieder geval niet verkeerd 😉

perseide1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.