Astrofotografie,  Astronomie,  Waarneemverslagen

Poollicht in Nederland 27-2-23

Gisteravond heb ik een zeer geslaagd poollicht-tripje gemaakt naar Wieringerwerf!

Toen ik gisterochtend mijn bed uitkwam had ik een bericht gemist van Arno-Mark dat er poollicht zichtbaar zou zijn. Ik kon mezelf wel voor de kop slaan dat ik van moeheid alle Spaceweatherlive berichten genegeerd had. Maar gelukkig zou er ‘s avonds nog een kansje zijn! Machiel had de auto nodig en eigenlijk was ik nog best wel moe van zaterdag (en verkouden) maar ik laat me dat geen tweede keer gebeuren, dus hop auto lenen, middagdutje doen en gaan met die banaan.

Zie je al wat?

We waren rond 19:30 in het Dijkgatsbos en toen was het daar eigenlijk nog bewolkt. Van de KP7 die rond vertrek gemeld werd was niets te zien. Afijn, de nacht was nog jong en dat soort dingen. We kletsen wat en er komen nog wat andere mensen het terrein op die ook het poollicht willen waarnemen/fotograferen.

Ik maakte nog een foto’tje van de samenstand van Venus en Jupiter

Venus en Jupiter vanuit Dijkgatsbos

Het begint!

Al snel leek er een beetje een gloed aan de horizon te komen, maar er bleef een hardnekkige wolkenband hangen, en heel spectaculair was het allemaal niet. Toch was ik allang blij dat ik gekomen was, ook als het hierbij gebleven was, had ik een goede avond gehad..

Subtiele gloed van poollicht aan de noordelijke horizon in Dijkgatsbos

Uitbarsting

Tot we op een goed moment besloten even een nog lagere horizon op te zoeken. We gingen lopend naar “Uitkijkpunt Gat in de Dijk” en toen we daar aankwamen bleek dat daar nog veel meer mensen stonden. En dat het precies op dat moment losbarstte.

Poollicht rond 22:00 op uitkijkpunt “Gat in de Dijk” bij Wieringerwerf
Poollicht rond 22:00 op uitkijkpunt “Gat in de Dijk” bij Wieringerwerf
Met wat van het aanwezige volk in beeld

Op de foto, mede dankzij het nodige getrek aan schuifjes in PS, is het natuurlijk een enorm kleurenspektakel maar ook met het blote oog kon je af en toe heel aardig een pilaar zien, en de groene waas aan de horizon was ook goed waarneembaar. Ik vond het opvallend dat ik ditmaal wél kleur zag, terwijl ik in 2015, toen het KP8 ofzo was, niet.

Dankzij de wolken op tijd naar bed

Na circa een kwartier begonnen de wolken weer roet in het eten te gooien en was het over met de pret.

22:18 en de laatste foto waarop het poollicht nog een beetje knap te zien is.

Afijn, rond half 11 gaan we weer terug naar het bos, pakken in en ik ben keurig netjes rond half 12 thuis. Wat een ervaring weer! Ik heb in aanloop naar deze trip een hoop geleerd op Twitter over hoe je de gegevens op spaceweather enzo kunt interpreteren, ik zal daar op korte termijn een blogje over schrijven. Nu eerst even bijtrekken en opruimen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.