Waarneemverslagen

Phew!

Toch nog gelukt! Na een hardware faal en een agenda faal deze maand toch een heldere nacht kunnen meepikken in het Dijkgatsbos. Het was tot mijn grote chagrijn al bijna 2 maanden geleden. Maar nu stonden alle weersites op groen en om 19:15 reed ik de parkeerplek van het Dijkgatsbos op. Ik was de eerste, behalve een kleine zwarte auto die in een hoekje geparkeerd stond*. Terwijl ik uitstapte kwam Jan aangereden, en we stelden de boel op op het vertrouwde plekje.

Tijdens het opstellen kwamen Cloudbuster, Hans Wijers en Nathan ook aangereden. Weer een behoorlijke opkomst voor een doordeweekse dag. De boel uitgelijnd en hop, naar het eerste object van de avond: NGC 1300. Hetgeen mislukte. Na een tijdlang turen en zwiepen toch maar opgegeven. Drommels, drommels. Het volgende object dat me wel wat leek was NGC784. Ook die lukte niet. Duizend bommen en granaten. Niet zo’n heel lekkere manier om te starten na zo’n lange ‘pauze’.

Nou, Nop’s stelseltje dan maar: NGC1924 in Orion. Die lukt wel, gelukkig maar. Een perifere verheldering tussen de linker twee van een rijtje van drie sterretjes.

Hans en ik vergelijken onze LightBridges op M82. Ik met mijn 11mm oculair (136x) en hij met zijn pentax? In ieder geval is er wel duidelijk te zien dat het sterretje aan de flank, en de details in het stelsel, iets fijner zijn dan bij mij. Hierna vergelijken we Castor. Hier valt juist weer op dat de sterren niet zo ‘rond’ worden bij Hans dan bij mij. Conclusie: met ongetrainde ogen kun je hier geen conclusie over trekken.

Ik vervolg de roadtrip door de wintermelkweg met de Christmas tree cluster. Geloof het of niet, ik heb dat ding nooit eerder kunnen vinden. Nu hopte ik er zo naartoe. Wat een leuk ding! Ik bekijk Hubble’s variable nebula, een favoriet van me. Een leuk komeet-achtig neveltje met een sterretje in de “kern”. Hier in de buurt zitten volgens de IDSA nog allerlei andere neveltjes en dingetjes met een kleurtje. Dus dapper start ik de zoektocht naar een LDN en wat neveltjes in de buurt, maar ze mislukken allemaal. Met je kleurtjes.

IC 443 probeer ik ook, nadat ik Jan erover hoor (dat het niet lukt ;p). Mij lukt het ook niet. Wel valt me op dat dat skysafari toch wel mooi spul is.

De Medusanevel dan, Abell 21. Dat is een leuk object zeg! Met 24mm en OIII een subtiele verheldering die een beetje aan een klokhuis doet denken.

M78 blijkt vriendjes te hebben, zie ik in de IDSA. Leukleuk! Ik zie NGC2071 duidelijk met 11mm. Ik vind M78 niet een heel boeiend object, en NGC 2064 en NGC2067 lukken niet. Als ik naar dit plaatje kijk http://www.jwinman.com/starcharts/images/M78%20map.jpg verbaast me dat ook niks. Nogmaals: Met je kleurtjes!

Ik bezoek nog Thor’s Helmet, prachtig gedetailleerd met 24mm en OIII. De tweede hoorn is inderdaad lastig maar perifeer goed vast te houden. Op weg naar dit object ben ik nog M46 en M47 langsgeweest en kwam ik nog een ander, erg leuk fijn open sterclustertje tegen maar ik heb hem niet opgeschreven. Ik denk dat het NGC2360 was. De starhop naar Thor’s Helmet was ook erg leuk trouwens, van de kop van de hond via een straatje sterretjes dat me doet denken aan bubbeltjes in een glas spa naar deze bjoet.

Aan het eind van één van de ‘poten’ van Monoceros zit een rijtje neveltjes, allemaal met kleurtjes en dikke letters. Van deze objecten lukt alleen NGC2170, de verste. Neveltje rondom een ster. Wel aardig. De kou en moeheid beginnen me wel een beetje parten te spelen maar ik vind het zonde om al op te breken. Misschien word ik blijer van wat Arpjes.

Ik had nog een drietal staan in Camelopardalis. Ik start de starhop bij Keble’s Cascade en hop naar NGC 1569. Leuk! Net een visje (zonder staart)! Verheldering ver van het midden en een niet symmetrische ellipsvorm. Ook perifeer nog wat extra vinnen te zien. Leukste object van de avond! Hierna NGC 1961, een rond vlekje met twijfelachtig armpje. Misschien later nog een keer doen met wat meer geduld. Als allerlaatste pik ik nog NGC2655 mee, die staat leuk tussen twee heldere sterretjes in. Ik heb hier niet lang naar gekeken, dus wil ik ook nog eens opnieuw doen. Om me heen wordt hier en daar opgeruimd en ik begin dat toch wel een heel goed idee te vinden.

Gelukkig had ik niet zoveel meegenomen, en was de boel snel weer ingepakt. Even krabben, en Nathan, Hans en ik vertrekken ongeveer rond 0:30, terwijl bikkels Martijn en Jan nog even blijven zitten. Helden 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.